Положення про Всеукраїнські олімпіади вищого навчального закладу для професійної орієнтації вступників на основі повної загальної середньої освіти

February 7, 2017

 

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

21.12.2016  № 1587


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
10 січня 2017 р.
за № 16/29884

Про затвердження Положення про Всеукраїнські олімпіади вищого навчального закладу для професійної орієнтації вступників на основі повної загальної середньої освіти

Відповідно до підпункту 5 пункту 4 Положення про Міністерство освіти і науки України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2016 року № 630, та з метою забезпечення виконання вимог абзацу дев’ятого частини першої статті 51 Закону України «Про освіту» НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення про Всеукраїнські олімпіади вищого навчального закладу для професійної орієнтації вступників на основі повної загальної середньої освіти, що додається.

2. Департаменту вищої освіти (Шаров О.І.) забезпечити державну реєстрацію цього наказу в Міністерстві юстиції України.

3. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр

Л.М. Гриневич


ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства освіти
і науки України
21.12.2016 № 1587


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
10 січня 2017 р.
за № 16/29884

ПОЛОЖЕННЯ
про Всеукраїнські олімпіади вищого навчального закладу для професійної орієнтації вступників на основі повної загальної середньої освіти

1. Це Положення визначає порядок організації та проведення Всеукраїнської олімпіади вищого навчального закладу (далі - Олімпіада) для професійної орієнтації вступників на основі повної загальної середньої освіти.

2. Основними завданнями Олімпіади є виявлення, розвиток обдарованих вступників, надання їм допомоги у виборі професії, залучення їх до навчання у вищих навчальних закладах, реалізація здібностей талановитих учнів.

3. Організаторами та координаторами таких Олімпіад є вищі навчальні заклади, якими така Олімпіада проводиться. Вищий навчальний заклад здійснює організаційно-методичне забезпечення проведення Олімпіад.

4. Для складання завдань Олімпіад вищі навчальні заклади формують предметно-методичні комісії, до яких входять фахівці відповідної галузі, у складі не більше п’яти осіб. Члени предметно-методичної комісії забезпечують науковий рівень змісту завдань та їх нерозголошення до моменту оприлюднення. Надання підготовлених завдань будь-якій особі, яка не є членом предметно-методичної комісії, не допускається.

5. Для проведення Олімпіад вищі навчальні заклади створюють організаційні комітети, які відповідають за організаційне та методичне проведення Олімпіад.

6. До участі в Олімпіадах допускаються особи, які отримали повну загальну середню освіту, або є учнями випускних класів загальноосвітніх навчальних закладів, або мають право на отримання документа про повну загальну середню освіту в навчальний рік проведення Олімпіади.

7. Учасники Олімпіад мають право ознайомитись з відповідями (розв’язками) завдань, запропонованими предметно-методичними комісіями, та з попередніми результатами перевірки робіт учасників до підбиття остаточних підсумків.

8. Олімпіади проводяться у два тури - дистанційний та очний.

9. Під час проведення дистанційного туру учасники Олімпіади ознайомлюються із завданнями, розміщеними на веб-сайті вищого навчального закладу, та розв’язують їх.

10. Другий тур проходить у вищих навчальних закладах. До участі в другому турі допускаються учасники, які набрали не менше 75 % балів на першому етапі.

Організаційні комітети Олімпіад зобов’язані не пізніше ніж за місяць до проведення другого туру Олімпіад повідомити загальноосвітні навчальні заклади сіл та селищ щодо проведення таких Олімпіад.

11. Учасникам другого туру Олімпіад нараховуються додаткові бали до одного з предметів сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання при розрахунку конкурсного бала у вищому навчальному закладі.

Додаткові бали нараховуються учасникам, які набрали не менше ніж 90 % балів на другому етапі.

12. У разі виникнення питань щодо правильності та об’єктивності оцінювання виконаних завдань учасники Олімпіади мають право після кожного туру Олімпіади подавати у письмовій формі заяви до апеляційної комісії, що утворюється організаційним комітетом Олімпіад для розгляду апеляцій, та одержувати письмові відповіді (за вимогою учасників) до підбиття остаточних підсумків відповідного туру. Строки подання апеляції визначаються організаційним комітетом, про що повідомляється учасникам перед початком змагань. У заяві учасник Олімпіади повинен зазначити причину апеляції.

13. Рішення апеляційної комісії фіксується у протоколі засідання цієї комісії та надається для ознайомлення заявнику.

14. Громадські організації мають право вести спостереження за проведенням Олімпіад. Вищі навчальні заклади зобов’язані створити належні умови для присутності громадських спостерігачів на Олімпіаді. Громадські спостерігачі мають право ознайомитися із завданнями Олімпіади виключно після її проведення.

15. Додаткові питання, пов’язані з проведенням Олімпіад, що не врегульовані цим Положенням, вирішуються у встановленому вищим навчальним закладом порядку.

Директор департаменту
вищої освіти


О.І. Шаров

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook