Пам’ятаємо минуле заради майбутнього. 75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність

27 September 2016, 10:03

 Ми разом із тими, хто випробував страждання, і черпаємо натхнення в їх боротьбі.
Наш обов’язок - пам’ятати про жертви, які загинули, шанувати
тих, хто вижив, і зміцнювати зусилля всього людства заради порозуміння і справедливості.
Декларація Стокгольмського Міжнародного форуму по Голокосту

Бабин Яр увійшов до світової історії через жахливі події, що сталися восени страшного 1941 року, став синонімом Катастрофи, однією з найтрагічніших сторінок Голокосту. Сотні тисяч людей пройшли смертним шляхом нинішньою вулицею Мельникова, повз яблуневий сад академіка Кащенка, на місці якого нині - філія Київського Національного університету.


«Смертельний шлях» – під такою назвою у Національному музеї історії України у Другій світовій війні 26 вересня відкрили виставку, яка створена на основі фондової колекції Меморіального комплексу із залученням матеріалів Галузевого державного архіву СБУ, Державного архіву Київської області та за підтримки Українського центру вивчення історії Голокосту, Українського інституту національної пам’яті, Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара». На церемонію відкриття виставки були запрошені урядовці, дипломати, науковці, закордонні гості, представники громадськості, ЗМІ.


У презентації відкриття виставки на запрошення Українського центру вивчення історії Голокосту взяли участь і викладачі кафедри філософії та студенти гуманітарно-педагогічного факультету та ННІ лісового і садово-паркового господарства.

  
Під час екскурсії по документальній частині виставкового проекту студентам розповіли про антисемітську доктрину нацизму та її втілення в Німеччині, Європі й Україні; механізми підготовки до широкомасштабних акцій у Бабиному Яру, хід і спроби приховати сліди злодіянь. Так, за архівними джерелами тільки за два дні розстрілів у Бабиному Яру було страчено 33771 єврея. Під час окупації Бабин Яр став спільною могилою також тисяч інших «ворогів рейху»: ромів, військовополонених, підпільників, учасників українського визвольного руху, активістів ОУН. Страти тривали впродовж двох років окупації. Упродовж 103 тижнів окупації Києва в Бабиному Яру було вбито понад 100 тисяч людей.

  
Студенти також мали можливість переглянути вражаючий документальний фільм «Праведники світу. Київ. Бабин Яр».

Трагедія Бабиного Яру та інші події Голокосту, масові вбивства, знецінення людського життя вплинули на загальну атмосферу в українському суспільстві, позначились на багатьох подіях історії України. Із шести мільйонів європейських євреїв, знищених нацистами та їх поплічниками у ході «остаточного вирішення єврейського питання», близько 1,5 мільйона були українськими євреями. Ірраціональність Голокосту, його антилюдськість є знаковою проблемою сучасності. Осмислення цих подій, історичні, філософські, правові аспекти Голокосту сьогодні турбують весь цивілізований світ, бо у наукових і громадських колах багатьох держав Голокост давно перестав бути суто єврейською проблемою, він давно сприймається як європейська, загальнолюдська, глобальна катастрофа, уроки та наслідки якої тісно пов'язані з сучасністю. Пам’ять про мільйони безневинних жертв спонукає нас робити власні висновки, все можливе задля недопущення в українському суспільстві будь-яких проявів антисемітизму, ксенофобії, расизму, нетерпимості та дискримінації, злочинів проти людяності задля єднання народу навколо ідеї побудови в Україні правової європейської держави.

Савицька І.М.,
доцент кафедри філософії

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook