ПОСІВНА КАМПАНІЯ-2016 У ВП НУБІП УКРАЇНИ «АГРОНОМІЧНА ДОСЛІДНА СТАНЦІЯ» У САМОМУ РОЗПАЛІ

April 13, 2016

      Весна цього року вирізняється швидким наростанням позитивних температур, що зобов’язує аграріїв миттєво відкликатися на зміну погоди і проводити посівну камапанію-2016 у вкрай стислі строки, бодай не втратити необхідної для проростання насіння польових культур вологи. Навчально-науково-виробнича лабораторія «Рослинництво» у ВП НУБіП України не є винятком і весняно-польові роботи тут у самому розпалі. Вже проведено підживлення озимини на площі 4 га, внесено вручну розкидним способом мінеральні добрива до сівби ранніх та пізніх ярих культур.

      Слід зауважити, що ННВЛ «Рослинництво» у ВП НУБіП України є основною базою проведення польових наукових досліджень докторантів, аспірантів, магістрів та бакалаврів кафедри рослинництва НУБіП України, тому дефіциту уваги і робочих рук тут не відчувається. Зокрема, співробітниками кафедри рослинництва для посівної кампанії було придбано насіння основних польових культур та завдяки об’єднанню зусиль науково-педагогічних працівників і керівництва виробничого підрозділу проведено сівбу ранніх ярих культур. На площі 1,7 га закладено колекцію ярих ранніх колосових: пшениці (сорти Нащадок, Спадщина, Чадо, Династія) та тритикале (сорти Дар хліба, Сонцедар Харківський, Боривітер), придбаних в Інституті рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН. Закінчено сівбу ячменю ярого, вівса голозерного та плівчастого.
         

        Придбано в Інституті олійних культур НААН та висіяно на площі 1,8 га сорти льону олійного Айсберг, Південна ніч, Дебют, сорти ріпаку ярого Сіріус, Сріблястий та гібриди Джері, Джером, Озорно. На площі 2,0 га проведено сівбу зернобобових культур: сорти гороху Девіз та Царевич, придбаних у Інституті рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН; сорти нуту Пам’ять, Тріумф, Одисей, Буджак (насіння придбане у Селекційно-генетичному інституті), сорти сочевиці Лінза та кормових бобів Оріон.
        Чекає своєї черги насіння кукурудзи, соняшнику та сої, температура ґрунту на глибині загортання насіння для яких ще не дозволяє розпочати сівбу.       

      Обов’язковим агрозаходом перед сівбою зернобобових культур є інокуляція насіння, тому співробітниками кафедри з цією метою придбано в Інституті сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН України, до слова, провідної вітчизняної установи в галузі сільськогосподарської мікробіології, було придбано біологічні препарати на основі азотофіксуючих бактерій (ризогумін, альбобактерин, хетомік) для різних видів сільськогосподарських культур.

      У посівній кампанії на дослідному полі у ВП НУБіП України приймали участь магістри та бакалаври кафедри рослинництва. Студенти 4 курсу агробіологічного факультету мали змогу на власному досвіді відчути увесь процес сівби насіння польових культур, а саме власноруч налаштувати сівалку Great Plains 3P606NT 1,6 м, визначати норму висіву насіння за оптимальною кількістю рослин на одиницю площі, проводити сівбу дрібнонасінних культур сумісно із внесенням мінеральних добрив.
       Насамкінець, хочеться побажати успішного завершення посівної в цьому році і сприятливої погоди для формування на наших полях чергового рекордного врожаю!

Наталія Новицька,
доцент кафедри рослинництва

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook