Зміни можливі!!!

November 20, 2015

19 листопада 2015 року на гуманітарно-педагогічному факультеті Національного університету біоресурсів і природокористування України відбулося чергове засідання дискусійного клубу «Щирість». Цього разу студенти та експерти – викладачі кафедри психології – обговорювали проблему громадянської активності сучасної молоді.

До участі в роботі дискусійного клубу долучилися й студенти інших факультетів – харчових технологій та управління якістю продукції АПК, аграрного менеджменту. Колеги гуманітарно-педагогічного радо вітали їх у своїй аудиторії.

Постійна ведуча клубу (доцент Л.М. Омельченко) запропонувала разом обговорити проблему відсторонення молоді від громадсько-політичного життя.

Відверті відповіді студентів на запитання про участь у нинішніх місцевих виборах засвідчили – є декілька причин, які стримують молодь:
• відсутність довіри до людей, які йдуть у політику чи прагнуть взяти на себе владні зобов’язання;
• переконання студентів у незначущості одного голосу, який нічого, зрештою, не вирішує;
• упевненість у корумпованості виборчої системи;
• звичайна лінь та небажання витрачати вільний час на громадську діяльність.

Непрості запитання та роздуми, до яких вони спонукали, дали змогу студентам дійти висновку: зазначені причини є лише вдаваною інтелектуалізацією, прагненням виправдатися. Насправді сучасній молоді бракує сміливості взяти на себе відповідальність, замислитися, що лише розвиток власної особистості є підґрунтям до змін більш масштабних – у селі чи місті, області, у всій державі.

Досить несподіваним був «гість» дискусії. Усі були здивовані – адже до доповіді запросили людину, яка взяла на себе відповідальність за виборчий процес…. І це був студент гуманітарно-педагогічного факультету Михнюк Сергій – член територіальної виборчої комісії. У своєму емоційному виступі він зазначив: «Аби стати спостерігачем чи членом виборчої комісії потрібно пройти чистилище бюрократії – оформити чималу кількість документів, витратити на це час і сили, проявити наполегливість і відповідальність. Однак по завершенню – ти сам собі не дорікаєш, що не намагався щось змінити». Він висловив власну думку: виборчому процесові бракує молоді, яка б не дозволила маніпуляцій, мала ресурс для витримки значного емоційного та фізичного навантаження.

Доцент І.А. Мартинюк наголосила: «Аби взяти щось від держави, необхідно спочатку щось зробити для її розвитку. Часто ми не здатні побачити, що дає нам держава, а тому складно давати тому, хто не хоче взяти».

Професор В.М. Шмаргун зауважив: «Найбільший ресурс України – не ґрунти й корисні копалини. Неоціненним багатством є люди з їхнім інтелектуальним потенціалом. Необхідно рухатися в унісон з часом, навчатися, – тоді й прийде усвідомлення власної спроможності, з’являться сили».
Припали до душі учасникам дискусії процитовані ведучою слова Шимона Переса (президент Ізраїлю 2007-2014 рр.): «Ваше молоде покоління – чудове. Але що мене злить у ньому – воно зневажає політиків. Молоді люди кажуть: політика корумпована, вона не для нас. Я відповідаю: ви чесні, ви хочете чесної політики – то йдіть і робіть чесну політику».

Подивовані студенти були й прикладом наймолодшого сільського голови України – двадцятидвохрічного Артема Кухаренка. Юнак, який навчається в магістратурі, зміг здобути підтримку 80% виборців. Він проявив ініціативу, сміливість, застосував власні творчі здібності – і переміг.

Учасники дискусії погодилися: найбільший злочин сучасного українського студента у складні часи випробувань для нашої держави – це байдужість. Один голос на виборах теж важливий: інколи саме він визначатиме наше майбутнє.

Ми живемо в історичні часи. Бог на нас поклав місію державотворення – це наш хрест. А кожному відміряно рівно стільки, скільки він спроможний витримати. Тому , панове, час для праці настав.
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook