Практична підготовка студентів спеціальності «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» з дисципліни «Селекція та насінництво овочевих культур»
Практична підготовка студентів спеціальності «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» з дисципліни «Селекція та насінництво овочевих культур»
July 22, 2025
На базі НЛ «Плодоовочевий сад» у два етапи – в осінньому та літньому семестрі 2024-2025 н.р. студенти III курсу спеціальності «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» проходили практичну підготовку з дисципліни «Селекція та насінництво овочевих культур». Керівники практики, доценти Слєпцов Юрій Віталійович і Бобось Ірина Макарівна ознайомили студентів зі змістом навчальної практики згідно з робочою програмою. Мета якої полягає у підвищенні якості практичної підготовки майбутніх фахівців щодо методів селекційного процесу та технологій вирощування насіння овочевих культур.
В осінньому семестрі з доцентом Слєпцовим Ю.В. студенти набули практичних навичок з основних технологічних заходів щодо проведення селекційного процесу овочевих культур у відкритому ґрунті та плівковій теплиці. Навчились визначати будову квітки та біологію цвітіння овочевих рослин різних ботанічних родин; створювати, відбирати та оцінювати вихідний матеріал для селекційного процесу. Ознайомились з технікою гібридизації та проведенням селекційного процесу за окремими ознаками: скоростиглість, урожайність, якість плодів, стійкість проти хвороб та абіотичних факторів, придатність до механізованого збирання.
З особливостями насінництва однорічних овочевих культур та післязбиральною доробкою насіннєвого матеріалу студенти на практиці ознайомились з доцентом Бобось І.М. Навчились визначати ступінь стиглості плодів однорічних овочевих і баштанних культур для виділення насіння високих посівних якостей. Власноруч виділяли насіння однорічних овочевих і баштанних культур й проводити його післязбиральну обробку; визначали вихід насіння однорічних овочевих культур (помідор, огірок, кабачок, кавун, гарбуз).
У літньому семестрі студенти навчились визначати статеві типи рослин, їхню будову квітки й біологію цвітіння. Ознайомились з основними способами запилення овочевих рослин родини гарбузові та здійснювали гібридизацію з урахуванням біологічних особливостей культур. Навчились створювати вихідний матеріал овочевих культур родини гарбузові для проведення селекційного процесу.
Водночас студенти навчились визначати фази проведення сортових прочисток і проводити сортовий контроль в насінницьких посівах однорічних культур у літній період. Вивчити заходи сортового контролю в однорічних овочевих і баштанних культур. Проводили сортові прочистки на посівах однорічних овочевих культур згідно з індивідуальним завданням в літній період.
Робочою програмою була передбачена екскурсія до науково-дослідної станції насіннєвої голландської компанії ТОВ «Рійк Цваан Україна». 3 липня 2025 року студенти мали унікальну можливість відвідати компанію – одного зі світових лідерів у селекції та насінництві овочевих культур. Представники компанії радо зустріли майбутніх фахівців та ознайомили їх з основними напрямами діяльності компанії, поширеними та перспективними сортами овочевих культур. Студенти мали можливість поспілкуватись з провідними фахівцями компанії та практично відвідати селекційні ділянки в плівкових теплицях, що є для них безцінним практичним досвідом з питань селекції і насінництва овочевих культур.
Студенти успішно закріпили теоретичні знання на практиці й отримали практичний досвід із селекції овочевих культур, технологій розмноження насіння і садивного матеріалу їхніх сортів і гетерозисних гібридів.
Бажаємо мирного неба та подальших успіхів в опануванні фахового рівня!
Керівник навчальної практики,
доцент кафедри овочівництва і закритого ґрунту,
Ірина Бобось