Співпраця Національної академії аграрних наук України з НУБіП України щодо питань захисту інтелектуальної власності

18 June 2015, 11:03

 

З нагоди Міжнародного дня боротьби з підробками та з метою підвищення рівня обізнаності молодих учених стосовно плагіату, піратства, використання контрафактних товарів і відповідальність за протиправні дії, на початку червня року у приміщенні Президії Національної академії аграрних наук України було проведено круглий стіл, на який були запрошені молоді вчені, начальник відділу нормативно-правового забезпечення у сфері авторського права Державної служби інтелектуальної власності України О. Арданов, заступник директора «Державного підприємства «Інтелзахист» Ю. Клітинський, співробітник Науково-дослідного інституту інтелектуальної власності О. Пічкур та старший викладач кафедри цивільного та господарського права Національного університету біоресурсів і природокористування України, к.ю.н. К. Куркова.

 

Ксенія Куркова представила інформацію про теоретичні аспекти встановлення факту плагіату і підкреслила, що у науковій сфері плагіат найчастіше виражається в публікації під власним іменем чужого тексту або у запозиченні фрагментів чужого без зазначення джерела запозичення. Серед науковців поширений плагіат декількох типів, це: копіювання чужої наукової роботи, чи декількох робіт та оприлюднення результату під своїм іменем; створення суміші власного та запозиченого тексту без належного цитування джерел; рерайт - перефразування чужої праці без згадування оригінального автора. Виявлення текстових запозичень у наукових, навчальних і науково-методичних працях науково-педагогічних і наукових працівників, докторантів, аспірантів і студентів та у дисертаційних і кваліфікаційних роботах здобувачів наукових ступенів та вищої освіти здійснюється з використанням відповідних технологій та комп'ютерних програм, у тому числі тих, які знаходяться у відкритому доступі у мережі Інтернет.

Модератор заходу Лук’янчук Людмила подякувала запрошеним за змістовні доповіді і запропонувала - для обміну інформації  та висвітлення нагальних питань з інтелектуальній власності зустрічі здійснювати частіше.

Лілія Панькова,
завідувач кафедри цивільного та господарського права
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook