Успішне проходження навчальної практики з овочівництва

July 4, 2024

Закріплення теоретичних знань студентів III курсу та 2 ск спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство» з питань інтенсивних технологій вирощування овочевих культур у відкритому та захищеному ґрунті у період від сівби насіння (висаджування розсади) до збирання врожаю і післязбиральної доробки включно проводили на навчальній практиці навесні та продовжили в літній період.

 

На базі НЛ  «Плодоовочевий сад» в очному форматі з 15 травня до 26 червня  студенти проходили практичну підготовку. Керівники практики, доцент Ірина Бобось та старший викладач Олександр Комар ознайомили студентів з вимогами до проходження практики, зокрема було наголошено на важливості дотримання вимог з охорони праці та техніки безпеки. Студенти ознайомились зі змістом навчальної практики згідно з робочою програмою та отримали практичні поради щодо виконання індивідуальних завдань.

Студенти на овочевому полі набули практичних знань і умінь щодо сівби та висаджування розсади; різних питань догляду за рослинами з метою вирощування і одержання високоякісної овочевої продукції. Проводили проріджування посівів до заданої густоти залежно від схеми сівби, захист від бур’янів шляхом знищення їх культиватором або вручну і виполюванням у рядках. Ознайомились із заходами захисту від шкідників та хвороб, які проводять на посівах овочевих культур.

На практиці студенти отримали практичного досвіду в способах нормування кількості овочевих рослин на погонному метрі поля, строками виконання цих робіт у поєднанні з фазами росту і розвитку овочевих культур, особливостях застосування таких агрозаходів як пасинкування і прищипування та впливу строків збирання на урожайність та якість овочевої продукції.

Вивчили строки збирання овочевої продукції. Навчились визначати строки настання споживчої стиглості і збирання врожаю овочевих культур. Збирали врожай капусти, огірка, кабачка, зеленних та ароматично-смакових культур, коренеплодів буряка й моркви в пучковій стиглості. Водночас, студенти практично навчились сортувати, калібрувати та пакувати овочеву продукцію згідно з чинними стандартами. Важливою під час навчальної практики була й дегустація плодів огірка. Смакову оцінку плодів визначали восьми гетерозисних гібриди огірка за смаком, щільністю, консистенцією, ароматом плодів.  

Самостійно студенти виконували завдання в Робочому зошиті. Проводили розрахунки зрошувальної норми, норми поливу та розподіл поливів по місяцях на запланований урожай культури у відкритому ґрунті. Планували заходи захисту овочевих культур від шкідливих організмів відповідно до індивідуального завдання. Визначали  продуктивність однозборових і багатозборових овочевих культур, проводили розрахунок густоти та біологічної врожайності.

За заключною темою із збирання врожаю, студенти встановлювали  показники якості овочевої продукції відповідно до вимог діючого стандарту. Описували технологічні прийоми післязбиральної доробки та види тари для овочевих культур згідно з чинними стандартами відповідно до індивідуального завдання. На практиці навчились самостійно визначати вміст сухої розчинної речовини в овочеві продукції за допомогою рефрактометра.

Студенти успішно закріпили теоретичні знання з овочівництва на навчальній практиці й отримали практичного досвіду з вирощування високоякісної овочевої продукції.

Бажаємо мирного неба та подальших успіхів в опануванні фахового рівня!

 

Керівники навчальної практики, доцент Ірина Бобось,

ст. викладач Олександр Комар

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook