Навчальна практика з мікробіології: дослідження взаємодії мікроорганізмів в ґрунті, з рослинами та дослідницькі практики

19 June 2024, 11:30

 Вступ
 Мікробіологія є динамічно розвиваючоюся галуззю науки, що досліджує значення та роль мікроорганізмів у ґрунті, їх взаємодію з рослинами та вплив на агрономічні практики. Навчальна практика з даної дисципліни дала студентам можливість не лише закріпити теоретичні знання, але й набути практичних навичок роботи з мікроорганізмами та методами дослідження їх активності в агроценозах.


 Мета практики
 Основними цілями навчальної практики з сільськогосподарської мікробіології є: 

  • Ознайомлення з основними завданнями та методами дослідження в цій галузі;
  • Вивчення морфології, фізіології та екології ґрунтових мікроорганізмів;
  • Дослідження впливу факторів навколишнього середовища на активність мікроорганізмів у ґрунті;
  • Вивчення ролі мікроорганізмів у кругообігу біогенних елементів у ґрунті;
  • Ознайомлення з методами біологічного захисту рослин від хвороб та шкідників;
  • Аналіз впливу агрономічних практик на мікробну активність у ґрунті;
  • Оволодіння практичними навичками роботи з мікроорганізмами та методами дослідження їх активності.

 Зміст практики
 Навчальна практика з мікробіології передбачала:

  • Лекції та семінари: Теоретичні заняття з основних тем дисципліни, обговорення наукових статей та актуальних проблем сільськогосподарської мікробіології.
  • Лабораторні роботи: Виконання лабораторних досліджень з методами виділення, культивування та ідентифікації мікроорганізмів, вивчення їх активності в ґрунті та впливу на рослини.
  • Екскурсії та польові дослідження: Відвідування підприємств, дослідницьких станцій, відбір зразків ґрунту та рослин для лабораторних досліджень.
  • Підготовка звіту: Оформлення звіту про результати практики, який містить опис проведених досліджень, отримані дані, висновки та рекомендації.

 Значення практики
 Навчальна практика з мікробіології має значну цінність для підготовки фахівців захисту рослин. Вона дала студентам можливість:

  • Закріпити теоретичні знання та набути практичних навичок роботи з мікроорганізмами;
  • Ознайомитися з сучасними методами дослідження в галузі сільськогосподарської мікробіології;
  • Розвинути навички самостійної роботи та дослідницької діяльності;
  • Сформувати розуміння важливої ролі мікроорганізмів у агроценозах та їх впливу на продуктивність сільськогосподарських культур;
  • Ознайомитися з принципами біологічного захисту рослин та екологічно безпечних агротехнологій.

 Навчальна практика з мікробіології є важливою складовою підготовки фахівців у галузі аграрного господарства. Вона дала студентам можливість не лише закріпити теоретичні знання, але й набути практичних навичок роботи з мікроорганізмами та методами дослідження їх активності в агроценозах. Ці знання та навички є необхідними для розуміння принципів екологічно безпечного та стійкого ведення сільського господарства.

 Відгуки та враження студентів
 Протягом тижня у нас, студентів 2 курсу спеціальності «Захист і карантин рослин», проходила навчальна практика з дисципліни «Загальна мікробіологія і вірусологія», під час якої ми мали можливість відвідати Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції.

 Люб’язно прийняла та з вступним словом до нас звернулася завідувачка наукової установи Клюваденко Надія Олександрівна, яка розповіла нам про структуру центру, який складається з таких відділів як: насіннєвий, фізико-хімічний, мікробіологічний, хроматографічно-спектрометричний. Також пані Надія зазначила, що їх лабораторія є єдиною в Україні акредитованою лабораторією в Міжнародній асоціації з контролю за якістю насіння ISTA, що видає сертифікати міжнародного зразка, чим вони дуже пишаються. В кінці нашої зустрічі Надія Олександрівна розповіла про можливість проходження практики на базі їх наукової установи.
 У хроматографічно-спектрометричному відділі нам показали сучасні прилади, такі як газовий хроматограф, що дозволяє розділяти й аналізувати складні суміші речовин різних класів та з спектрометром, що дозволяє вивчати речовини за світловим спектром.

 У насіннєвому відділі ми наочно побачили роботу приладу для розрахунку маси 1000 насінин, ознайомилися з ситовим аналізом та з принципом роботи дільника зерна. Також нам було продемонстровано насіння бур’янів, яке часто трапляється з насінням сільськогосподарських культур. Слід зазначити і те, що нам показали, як відбувається визначення схожості та енергії проростання насіння.

 

 У фізико-хімічному відділі нам продемонстрували прилади для визначення якості борошна, вина, печива і т.д., густоти речовин, радіологічних показників продукції.

 

 У мікробіологічному відділі нас ознайомили з мікробіологічними методами досліджень. Показали як виглядає кишкова паличка та розповіли чому не можна допускати наявності даних бактерій у сільськогосподарській продукції. Також нам розповіли про визначення вірусних хвороб рослин і продемонстрували все на прикладі шарки сливи.

 

 Також, ми мали можливість провести аналіз двох зразків кукурудзи на ГМО за допомогою експрес-смужок. Для цього попередньо розмелену суміш зважили та помістили в пробірки, додали дистильованої води, ретельно перемішали. Отриману рідину піпеткою в невеликій кількості перенесли в тестові пробірки, занурили смужку і залишили на 10 хвилин. Один зі зразків показав позитивний результат, другий – негативний.

  

 В цілому практичні навчання були досить пізнавальними і корисними для всебічного саморозвитку та поглиблення наших професійних знань та навичок. Ми щиро вдячні пані Надії Клюваденко і колективу установи за гарний прийом і насичену інформацією програму.


 Студенти Марія БЕЗОБЧУК, Катерина МАНЬКІВ, Христина КУХАРЕВА

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook