Молодь з захопленням досліджує віковічну скарбницю культури - Київ

May 9, 2024
Вільний від навчання час студенти кафедри соціальної роботи та реабілітації гуманітарно-педагогічного факультету Національного ун-ту біоресурсів і природокористування України також використовують з користю.
Доктор філософії, доцент кафедри, Тетяна Вікторівна Григоренко провела екскурсію, що являє неперевершену подорож у світ зародження київської контркультури та легенд, старих та нових.
Подорож розпочалася у центрі Києва, де розташована відома пам’ятка оборонної та сакральної архітектури Київської Русі – Золоті ворота, що належить до найдавніших споруд Східної Європи.
Віковічна Софія Київська — понад 1000 років випромінює святість, бачила за довгі роки існування щирі сльози та радість багатьох тисяч сердець, її стіни ввібрали в себе молитви наших пращурів, пам'ятають запахи вінчальних свічок і поховальних кадінь.
Найвеличнішою спорудою Національного заповідника «Софія Київська» є Софійський собор – всесвітньо відома пам’ятка архітектури і монументального живопису ХІ ст.
Прийти в Софію, помолитись, відпочити душею та отримати полегшення – давня традиція минулих поколінь українців. З усіх місцевостей, за багато кілометрів сходилися до Софії люди, і кожен з них отримав щось своє. Хтось відповіді на питання, хтось розуміння як жити далі, а хтось і благословіння від мудрих священників. В наш час життя змінилось, інші сенси та цілі, але стара Софія як і колись вабить до себе...
Перед величним вівтарем старого храму приклоняли коліна видатні державники і простолюдини, століттями вони просили захисту у «Непорушної» Оранти, стояли і молилися під фресковими образами святих, відчуваючи їх близькість і опіку.
 
 
Це дійсно захоплююча мандрівка у часи раннього християнства серед невмирущих шедеврів настінного живопису величної і прекрасної Софії. Це незвичайна, нестандартна екскурсія у Софійський собор, ще один нетривіальний шанс доторкнутися до святині, а знайдений близький саме вам святий образ спонукає повертатися сюди неодноразово.
Софія зберігає найбільший у світі ансамбль унікальних мозаїк і фресок першої чверті ХІ ст. Особливу цінність становлять мозаїки, які прикрашають головні частини храму. Вона є символом вічності Києва – духовного осердя й столиці.
 
Улюблений узвіз
 
Візитівка міста, архітектурна перлина міста, місце, де можна побачити творчих людей та ще багато чого цікавого - це все про наш Андріївський узвіз. Сюди йдуть гуляти кияни, приходять іноземні туристи, романтики з панорамних майданчиків милуються Подолом - життя «кипить» тут постійно.
Саме тут відбуваються вернісажі, тут працюють художники. На Андріївський узвіз поспішають туристи у пошуках «справжніх київських» вражень, а жителі Києва – у прагненні поспілкуватись сам на сам із улюбленим Містом.
Андріївський узвіз — знаменита київська вулиця, яка відзначається своєрідною атмосферою та захопливими краєвидами на місто. Це тут розташована «блакитноока» барокова церква, замок в якому ніколи не було ніякого Річарда, дім - терем, кокорівська альтанка, музей Історії Києва, і ще багато чого вартого уваги - в результаті створюється неповторний образ історичного серця Києва.
Кожен куток Андріївського узвозу наповнений творчістю київських художників, що працюють у своїх майстернях, роблячи цю вулицю не лише історичним майданчиком, але й творчим центром міста. Проходячи поруч з Алеєю Художників та залишаючись на самій вулиці, студенти зазирнули у світ мистецтва та ремесел, відчули пульс культурного життя Києва. Таким чином, Андріївський узвіз стає не лише туристичною визначною точкою, але й енергетичним центром, який як магніт притягує всіх, хто прагне відчути дух історії та творчості у самому серці столиці.
Упродовж екскурсії було здійснено підйом на Уздихальницю та Замкову гору, яку ще часто називають Лисою. Дійсно, Андріївський узвіз – справжня київська вулиця, її так часто називають через його історію, особливий київський колорит, дивовижну гармонію архітектури, природи та міського ландшафту. У її підніжжі розкинувся стародавній мальовничий Поділ, а коронує її ні з чим не зрівняна Андріївська церква.
Пагорби, розташовані біля Андріївського узвозу, дозволяють милуватися напрочуд гарними видами міста. Під час прогулянки мальовничими місцями студенти мали нагоду відкрити для себе чарівні панорами Києва.
 
 
Київський Поділ часто називають душею міста. Знайомство з відомими і невідомими куточками одного з найулюбленіших районів Києва вразило молодь. «Без Подолу Київ неможливий» – так висловлена любов до найвідомішого місця, де з’єдналися робота ремісників, торгівля, збори в магістраті, а також молитви в храмах різних громад.
 
 
Контрактова площа — одне з найцікавіших місць Києва. У XV столітті вона називалася Ринковою. На Контрактовій площі панує неповторний, ні на що не схожий, дух старого Подолу з його храмами і стародавніми будівлями, які пережили не одну епоху.
Дійсно, «...як тебе не любити, Києве мій!..» Віковічна скарбниця культури! Давайте досліджувати її разом!
Завідувач кафедри соціальної роботи та реабілітації,
Ірина СОПІВНИК
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook