Пам'яті професора Бориса КОСТЕЦЬКОГО!

2 April 2024, 10:37
м. Київ НУБіП України

 

 

 

Борис Іванович Костецький, належить до плеяди яскравих,
особистостей-засновників сучасної світової трибології,
який ще за життя приймався всіма як класик.

02.04.1910 - 15.02.1991 рр.

Борис Іванович Костецький народився 2 квітня 1910 ррку у місті Тетіїв Таращанського повіту Київської губернії в сім’ї земського лікаря.

 

Кафедра експлуатації машинно-тракторного парку Української сільськогосподарської академії за Бориса Івановича Костецького

 

 

8 вересня 1967 року, згідно наказу №331 ректора Української сільськогосподарської академії, до складу кафедри експлуатації машинно-тракторного парку було зараховано на постійне місце працевлаштування Бориса Івановича Костецького. Саме з 08 вересня 1967 року по 30 серпня 1969 року Б. І. Костецький стає штатним на повну ставку професором кафедри експлуатації машинно-тракторного парку Української сільськогосподарської академії. На той вересень 1967 року кафедру експлуатації машинно-тракторного парку Української сільськогосподарської академії очолював виконувач обов’язки завідувача кафедри, кандидат технічних наук, доцент Ізраїль Йосипович Натанзон. І можемо передбачити, що саме професора, доктора технічних наук Б. І. Костецького і було запрошена на кафедру з подальшим можливим його представленням на посаду завідувача.
З 1938 року на кафедрі експлуатації машинно-тракторного парку Української сільськогосподарської академії розпочала своє функціонування наукова школа «Машиновикорстання та інженерний менеджмент», засновником якої був доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки СРСР Юрій Костянтинович Кіртбая, який звільнився в вересні 1965 року і тим самим оголив наукову складову кафедри. Тому і зрозуміло, що професор Б. І. Костецький вклинив в існуючу наукову школу «Машиновикорстання та інженерний менеджмент» своїх учнів, переорінтувавши наукові дослідження з чисто класичних підходів тертя та зношування машин в прикладний характер щодо сільськогосподарської техніки в умовах їх машиновикористання. Такому надбанню стали в подальшому набір до аспірантури кафедри експлуатації машинно-тракторного парку Української сільськогосподарської академії низки аспірантів та подальший успішний захист 16 кандидатських дисертацій. Зокрема:
1. Денисенко Олександр Миколайович. Вплив старіння масла на надійність роботи тракторного двигуна у сільськогосподарському виробництві. Дисертація кандидата технічних наук: 05412 – експлуатація і ремонт сільськогосподарських машин і знарядь. Київ. Українська сільськогосподарська академія. 1967. 198 с.
2. Лехман Степан Дмитрович. Дослідження процесу абразивного зношування робочих органів грунтообробних машин в зв'язку з механічними і хімічним впливом робочого середовища. Дисертація кандидата технічних наук: 05412 – експлуатація і ремонт сільськогосподарських машин і знарядь. Київ. Українська сільськогосподарська академія. 1969. 161 с.
3. Вознюк Леонід Федорович. Вплив присадок до мастил на процес приробітку основних сполучень тракторних двигунів. Дисертація кандидата технічних наук: 05412 – експлуатація і ремонт сільськогосподарських машин і знарядь. Київ. Українська сільськогосподарська академія. 1969. 138 с.
4. Кравець Іван Андрійович. Дослідження процесу підробітку деталей тракторних дизельних двигунів. Дисертація кандидата технічних наук: 05412 – експлуатація і ремонт сільськогосподарських машин і знарядь. Київ. Українська сільськогосподарська академія. 1969. 153 с.
5. Литовченко Георгій Федорович. Дослідження процесу підробітку деталей тракторних дизельних двигунів. Дисертація кандидата технічних наук: 05412 – експлуатація і ремонт сільськогосподарських машин і знарядь. Київ. Українська сільськогосподарська академія. 1969. 153 с.
6. Гречкосій Володимир Давидович. Дослідження процесів зношування і пошкодження деталей грунтообробних, посівних і посадкових машин. Дисертація кандидата технічних наук: 05412 – експлуатація і ремонт сільськогосподарських машин і знарядь. Київ. Українська сільськогосподарська академія. 1970. 126 с.
7. Чугай Анатолій Якович. Дослідження протизносних властивостей дизельних олив. Дисертація кандидата технічних наук: 05412 – експлуатація і ремонт сільськогосподарських машин і знарядь. Київ. Українська сільськогосподарська академія. 1970. 108 с.
8. Бондарук Володимир Юхимовоч. Зношування та ушкодження деталей машин для підготовки та внесення мінеральних добрив. Дисертація кандидата технічних наук: 05412 – експлуатація і ремонт сільськогосподарських машин і знарядь. Київ. Українська сільськогосподарська академія. 1970. 137 с.
9. Пальчевський Володимир Сергійович. Дослідження елементів системи змащення тракторних двигунів та вибір оптимальних їх параметрів. Дисертація кандидата технічних наук: 05412 – експлуатація і ремонт сільськогосподарських машин і знарядь. Київ. Українська сільськогосподарська академія. 1970. 119 с.
10. Залецький Сергій Григорович. Дослідження процесів схоплювання поверхонь тертя в основних вузлах двигунів внутрішнього згоряння. Дисертація кандидата технічних наук: 05412 – експлуатація і ремонт сільськогосподарських машин і знарядь. Київ. Українська сільськогосподарська академія. 1970. 148 с.
11. Шепельський Валерій Анатолійович. Дослідження процесу зношування сполучених поверхонь тертя в нормальних умовах експлуатації. Дисертація кандидата технічних наук: 05412 – експлуатація і ремонт сільськогосподарських машин і знарядь. Київ. Українська сільськогосподарська академія. 1970. 137 с.
12. Роговський Леонід Людвикович. Дослідження абразивної зносостійкості деталей машин для збирання коренебульбоплодів. Дисертація кандидата технічних наук: 05412 – експлуатація і ремонт сільськогосподарських машин і знарядь. Київ. Українська сільськогосподарська академія. 1971. 181 с.
13. Демко Анатолій Ананійович. Дослідження протизносних властивостей платистичних мастил в підшипниках сільськогосподарських машин фреттинг-процесу в умовах роботи спряжень сільськогосподарських мащин. Дисертація кандидата технічних наук: 05412 – експлуатація і ремонт сільськогосподарських машин і знарядь. Київ. Українська сільськогосподарська академія. 1971. 202 с.
14. Анопа Вадим Давидович. Дослідження впливу фізико-механічних та хімічних властивостей отрутохімікатів на пошкодження деталей машин для захисту рослин. Дисертація кандидата технічних наук: 05412 – експлуатація і ремонт сільськогосподарських машин і знарядь. Київ. Українська сільськогосподарська академія. 1971. 126 с.
15. Лаврук Віктор Іванович. Дослідження впливу фізико-хімічних властивостей масел на зношування та ушкодження деталей тракторних двигунів. Дисертація кандидата технічних наук: 05412 – експлуатація і ремонт сільськогосподарських машин і знарядь. Київ. Українська сільськогосподарська академія. 1971. 202 с.
16. Халявка Микола Петрович. Дослідження фреттинг-процесу в умовах роботи спряжень сільськогосподарських машин. Дисертація кандидата технічних наук: 05412 – експлуатація і ремонт сільськогосподарських машин і знарядь. Київ. Українська сільськогосподарська академія. 1973. 138 с.
Б. І. Костецький підсилив підготовку і в докторантурі кафедри експлуатації машинно-тракторного парку Української сільськогосподарської академії. Зокрема став науковим консультатном успішно захищеної дисертації:
1. Савченко Микола Зиновійович. Теоретичні і експериментальні основи процесу припрацювання спряжених деталей двигунів внутрішнього згорання. Дисертація доктора технічних наук. 05412 – експлуатація і ремонт сільськогосподарських машин і знарядь. Українська сільськогосподарська академія. Київ. 1974. 488 с.
За сухої статистики за такий короткий проміжок часу 1967-1974 рр. своєї діяльності, як послідовника наукової школи «Машиновикористання та інженерний менеджмент», Б. І. Костецький підготував для кафедри експлуатації машинно-тракторного парку Української сільськогосподарської академії не тільки 16 кандидатів і 1 доктора наук, але ще й двох майбутніх завідувачів кафедри, а саме Миколу Зиновійовича Савченка, який був завідувачем кафедри експлуатації машинно-тракторного парку в період 1969-1976 рр., та Володимира Давидовича Гречкосія, який був завідувачем кафедри експлуатації машинно-тракторного парку в період 1983-1989 рр.
На особистий превеликий сум, дописувач цих рядків, не отримав можливостей особисто бути знайомим з професором Б. І. Костецьким, однак вчився в стінах факультету механізації сільського господарства Української сільськогосподарської академії, а нині Національного університету біоресурсів і природокористування України, у його учнів доцента Лехмана С. Д., доцентки Зазимко О. В., доцента Гречкосія В. Д., доцентки Костецької Н. Б. І маю непохитне переконання, що Київщина подарувала світові Могутнього Вченого Бориса Івановича Костецького, а кафедра технічного сервісу та інженерного менеджменту імені М. П. Момотенка Національного університету біоресурсів і природокористування України, на якій працював за тодішньої назви кафедри експлуатації машинно-тракторного парку Української сільськогосподарської академії Великий Професор, отримала неоціненний імпульс та колосальний науковий доробок за активної діяльності Бориса Івановича Костецького.

02 квітня 2024 року - квіти біля Меморіальної дошки (навчальний корпус №7 НУБіП України)
та у поховання (Байковий цвинтар міста Києва).

Іван РОГОВСЬКИЙ
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook