Гостьова лекція для студентів-міжнародників в рамках вивчення дисципліни «Інформаційно-аналітична діяльність у сфері міжнародних відносин»

March 22, 2024

ХХІ століття в сфері міжнародних відносин – час змін, розвитку, трансформацій, викликів та появи нових методів і засобів протистояння, ведення війни. Все частіше дослідники наголошують на тому, що війни стали гібридними, – поєднання застосування конвенційної (традиційної) зброї з тероризмом, кібератаками, пропагандою, злочинами проти людяності, впливом на громадську думку, психологічними маніпуляціями тощо.

В рамках вивчення дисципліни «Інформаційно – аналітична діяльність в міжнародних відносинах» (викладач к.і.н., доцент Наталія Шевченко) студенти спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» навчаються не лише методам та принципам фахового написання інформаційно- аналітичних документів у сфері міжнародних відносин, а й розумінню значення «інформація», впливу інформації, пропаганди, дезінформації на міжнародну систему.

21 березня відбулася гостьова лекція докторки філософії за спеціальністю політичні проблеми міжнародних систем і глобального розвитку Олесі Звездової, викладачки ЧНУ імені Петра Могили (Миколаїв), а з 2023 року – як запрошена дослідниця працює у Франкфуртському університеті імені Йоганна Вольфганга Гете (Німеччина) та викладачка авторських курсів «Психологічні аспекти політичних відносин», «Де-факто держави у міжнародних відносинах» в Університеті імені Йоганна Ґутенберґа (Німеччина). Під час лекції «Інформаційно-психологічні операції як складова гібридної війни» Олеся Олександрівна зосередила увагу студентів на теоретичному та практичному матеріалі, щодо інформаційно-психологічних операцій, пропаганди, дезінформація. Студенти мали можливість дискутувати, висловлювати власну точку зору та поставити питання, щодо російської психологічної агресії в Україні та Європі.

     

Наведені лекторкою приклади дали можливість студентам-міжнародникам побачити і проаналізувати, які є шляхи та методи поширення і впливу дезінформації на ведення і хід війни, на дестабілізацію системи міжнародних взаємовідносин.

     

За відгуками студентів лекція була цікавою, пізнавальною, практичною та актуальною.
Зокрема Артемонова Олександра відзначила, що лекція була надзвичайно цікавою та актуальною, змістовно розглянуту різні аспекти гібридних війн, зосереджуючись, зокрема, на ролі інформаційно-психологічних операцій. На думку Тимощук Каріни: «…розглянута тема є дуже важливою та актуальною на сьогоднішній день. Окремо хотіла б відзначити захоплюючу подачу інформації та можливість попрактикувати набуті знання». Активну участь у дискусії прийняла Ковальова Софія, яка по завершенню лекції відзначила: «…мені як майбутньому фахівцю сфери міжнародних відносин було цікаво та важливо прослухати про особливості такого явища, як гібридна війна та про роль впливу інформаційно-психологічних операцій на суспільство. Розглянута тема лекції є надзвичайно актуальною на сьогоднішній день».

     

По завершенню лекції Олеся Звездова побажала студентам–міжнародникам цікавого навчання, завжди бути медіаграмотними та пам’ятати, що інформація для міжнародника та дипломата – це потужний та ефективний засіб протидії психологічним маніпуляціям.

     

 

 

доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук,
Наталія Шевченко

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook