Обговорення проєктною групою ОПП «Облік і аудит» другого (магістерського) рівнів вищої освіти спеціальності «Облік і оподаткування»

March 5, 2024
05 березня 2024 р. відбулося чергове засідання Проєктної групи ОПП «Облік і аудит» другого (магістерського) рівнів вищої освіти спеціальності «Облік і оподаткування».
 
 
На засіданні активно обговорювалися важливі питання, які стосуються забезпечення якості вищої освіти для удосконалення освітньо-професійних програм з урахуванням сучасних вимог на ринку праці.
 
 
В обговоренні прийняли участь члени проєктної групи к.е.н., доцентикафедриоблікутаоподаткування,гарантипрограм Наталія Кузик та Тамара Гуренко, д.е.н.,професор кафедриоблікутаоподаткування Любов Гуцаленко, д.е.н.,професор кафедристатистики та економічного аналізу Інна Лазаришина, к.е.н.,доцентикафедриоблікутаоподаткування Олена Колеснікова, Світлана Дерев’янко, виконавчий директор Інспекції із забезпечення якості Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю Олег Канцуров, здобувач другого (магістерського) рівня вищої освіти Аделіна Кошіль.
 
 
Членами проєктної групи запропоновано розширити перелік дисциплін і ввести до ОП для підготовки здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти освітню компоненту«Ділова іноземна мова» з метою забезпечення підготовки конкурентних фахівців і креативних особистостей до ефективної комунікації іноземною мовою у навчальному і професійному оточенні. Основна увага була приділена практикам, як навчальній, так і виробничій й уточнено назви, відповідно до їх змісту та наповнення (Комплексний тренінг за фахом та Виробнича практика з фаху). Обговорені важливі питання щодо удосконалення змісту і структури освітньо-професійної програми підготовки магістрів обліку і оподаткування на засадах компетентнісного підходу доцентом кафедри обліку та оподаткування НУБіП України, гарантом ОПП «Облік і аудит» другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю «Облік і оподаткування» Тамарою Гуренко відповідно до потреб та тенденцій ринку праці.
 
 
Представники проєктної групи дійшли висновку, що введення в 2023 і 2024 рр. декількох нових дисциплін та розширення змістовності інших спрямовано на поглиблення знань з обліку, оподаткування, контролю, аудиту та аналізу підприємств аграрного сектору та є ефективним, оскільки особливості ведення бухгалтерського обліку в аграрному секторі економіки задають специфічні вимоги до галузевого бухгалтерського обліку як інформаційної системи, що вимагає здійснювати підготовку фахівців даного профілю. Зазначено, що здобувачі зацікавлені в даних змінах, отримують нові знання з методики та особливостей проведення державного фінансового контролю, навички роботи з сучасним програмним забезпеченням для комплексного управління підприємством із виконанням практичних завдань у прикладних програмних рішеннях, опановують теоретичні знання і практичні вміння з організації електронного документообігу тощо.
Загалом, необхідно відмітити, що ОПП «Облік і аудит» другого (магістерського) рівня вищої освіти орієнтована  на глибоку професійну підготовку сучасних аналітиків, фахівців у сфері обліку, аудиту та оподаткування, ініціативних та здатних до швидкої адаптації довимог сучасного бізнес-середовища. Забезпечується інтегрована підготовка магістрів, що поєднує чітку практичну спрямованість навчання з питань організації та ведення  бухгалтерського обліку за національними й міжнародними стандартами, застосування його в управлінні підприємством, організації і методики аудиту суб’єктів господарювання України різних форм власності та організаційно-правових форм. Здійснюється постійна співпраця із стейкхолдерами, обговорюються нові сучасні і суттєві пропозиції роботодавців та наукової спільноти для оновлення існуючих підходів щодо забезпечення освітніх програм необхідними компонентами для підготовки висококваліфікованих і конкурентоздатних  фахівців з обліку, аудиту, аналізу та оподаткування.
 
Тамара Гуренко, гарант програми, доцент  

кафедри обліку та оподаткування  

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook