CINEMA FOR VICTORY: Вир емоцій, біль серця

March 2, 2024
Національний центр "Український Дім"

Кіно сміливо можна назвати критиком суспільних вад і водночас великим прихильником кохання, добра, справедливості, чесності тощо. У нинішні часи  воно є так само важливим для пересічного громадянина, як і кисень, бо спонукає нас до кращого, наповнюючи нашу свідомість питаннями, на які ми мусимо відповісти.

 

Уперше в Україні відбувся національний фестиваль документального кіно Cinema for Victory, на якому були показані фільми про російсько-українську війну. Фестиваль ініційований за підтримки Президента України з нагоди 10-ї річниці російського вторгнення в Україну та другої річниці початку повномасштабної війни. Церемонія вручення проходила в м. Києві в Національному центрі "Український Дім". 

 

 

В останій день лютого 55 студента гуманітарно-педагогічного факультету на чолі з деканом Інною САВИЦЬКОЮ та заступниками декана Ігорем БУЦИКОМ і Богданом НАЗАРОВИМ  відвідали урочисту церимонію закриття фестивалю. Пердставниками журі Cinema for Victory були такі світові зірки як: Шон Пенн, Лієв Шрайбер, Андре Сінгер, Абель Феррара, Майкл Волдман, Бо Тенгберг, а також українські митці, з-поміж яких Ольга Пантелеймонова, Сергій Михальчук, Ірина Мельник. Серед 20 фільмів-учаснинів конкурсної програми журі виділило 7 номінантів, які здобули максимальний бал та отримали спеціальні відзнаки фестивалю.

 

 

Переможцем фестивалю документального кіно Cinema for Victory став фільм "Довга доба" режисера Алана Бадоєва. Документальний проект був створений завдяки 12 тисяч людей та їхнім, відзнятими на мобільні телефони відео про російські злочини (а це понад 200 годин).

 

 

Фільм "Довга доба" надовго закарбується в нашій пам’яті – це те, що ми пережили і переживаємо: біль, втрату, терпіння, надію. Своїми враженнями після перегляду фільму поділилися студенти:

 

Дмитро Земляной, студент 1 курсу, спеціальність «Журналістика»

 

Найбільше вразив фільм-абсолютний переможець "Довга доба» від Алан Бадоєва. Відомий режисер створив дещо особливе, чого ми раніше не бачили або бачили, але через відсутність свого особистого емоційного підґрунтя не міг відчути сповна. "Довга доба" є частиною душі кожного українця, який хоча б трохи відчув силу ненависті росіян та їхньої жорстокості. Команді, яка створювала цю кінокартину, та всім, хто надсилав свої відео, удалося передати емоцію часів, які ми, маючи муки, проживаємо ледь чи не кожен день. Їм вдалося примусити  нас відчути, що таке бути мурашником, яким щосекунди пробігають сотні ланцюгів неспокійних мешканців, від кінцівок пальців до маківки голови.

 

  

Коротенко Вікторія, студентка 1 курсу, спеціальності «Соціальна робота»:

Я безмежно рада, що отримала змогу бути на закритті  кінофестивалю та переглянути фільм Алана Бадоєва "Довга доба ", який одноголосно став переможцем кінофестивалю Cinema for Viktory. Історії тисячі українців , які поділилися своїми історіями війни неймовірно вражають та перехоплюють подих. Увесь фільм я не могла стримувати сліз. Біль, страх, відчай війни  та гордість за наш незламний український народ, який тримається незважаючи ні на що. Фільм показав ,що потрібно жити тут і зараз, цінувати кожну хвилину свого життя та не зволікати, бо завтра може не настати. Наша Довга доба ще триває, тому цей фільм обов'язково має переглянути кожен, щоб не забувати про це. Дякую усім за цей зворушливий та неймовірний фільм.

 

 

 

Дюджок Мар'яна , студентка 1 курсу, спеціальності «Соціальна робота»:

Події цього фільму відбуваються під час російсько-української війни, який  був започаткований в десяту річницю вторгнення окупантів на нашу Батьківщину, і в другу річницю повномасштабної війни. Життя українців, які поділилися своїми історіями війни  перехоплюють подих. Усі українці мають переглянути цей фільм ,щоб розуміли що коїться в країні.

Усі кошти від продажу квитків підуть на допомогу важкопораненим військовим.

"Цей фільм — це капсула часу, це свідчення. Він зроблений для того, щоб ніхто і ніколи не переписав нашу історію, щоб ніхто і ніколи не зміг сказати, що було якось по-іншому. Для мене дуже важливо, аби цю стрічку побачили люди з інших країн і почули голоси українців. Ми нічого не знімали, все, що сьогодні ви побачите на екрані, є документом", — каже Алан Бадоєв перед початком.

 

 

 

Руденко Анна, студентка 1 курсу, спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії»

Переможцем фестивалю став фільм "Довга доба" Алана Бадоєва. Він справив на мене неймовірні враження, заставив замислитись і попри все триматись далі у ці складні часи. Я була настільки вражена від побаченого, що не могла стримати сліз, та й не тільки я. У залі повсюдно чулися тихі схлипування, і на жодному обличчі не було посмішки. Фільм дуже важкий, але вартий уваги кожного. І навіть ті, хто не знає всього, що відбувається, мають змогу побачити у фільмі, зможуть зрозуміти суть і проникнутися подіями, які відображені. Також я була дуже рада побачити на івенті багатьох акторів, які наразі захищають нашу країну, і почути голос Наталії Могілевської, яка заспівала свою пісню і підтримала хлопців. Я буду дуже рада відвідати подібні заходи ще багато разів.

 

 

Лапуть Дарʼя, студентка 1 курсу, спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії»

"Довга доба" - це не просто документальний фільм, це хроніка перших днів повномасштабної війни в Україні, розказана самими українцями. Це 200 годин хроніки, виживання, супротиву і життя під час війни, відзнятих на мобільні телефони. Це важливий історичний документ. "Довга доба" - це свідчення злочинів росії проти України, яке має побачити весь світ. Це дуже емоційний фільм. Він змусить вас сміятися, плакати, злитися і співпереживати героям. Це фільм, який змушує задуматися. Він змушує нас замислитися над цінністю життя, над сенсом війни, над майбутнім України. Я рекомендую фільм "Довга доба" до перегляду всім, кому не байдужа доля України.

 

 

Панчук Тетяна, студентка 1 курсу, спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії»

 

Після кінофестиваль Cinema for victory в мене залишилися неоднозначні думки та почуття. Даний фестиваль не залишить байдужим всіх людей. Такі фестивалі потрібні людям та потребують більшого розголосу, аби люди могли побачити та почути, що відбувається на території України. Фільм, що ми переглянули "Довга доба" зачепив мою душу та серце. Мабуть, весь зал плакав, переглядаючи цей фільм та задумався над цим пеклом, що триває на окупованих територіях та і взагалі на землях України. Я сподіваюсь, що даний фільм показав, на скільки сильно людям потрібно об’єднатися та підтримувати наших військових, мирних жителів та тварин у цій битві.

 

 

Цей фільм можна переглянути за покликанням: https://www.youtube.com/watch?v=JCXJFKHbgOs

 

 Заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету Богдан НАЗАРОВ,

студенти гуманітарно-педагогічного факультету

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook