Сучасний патріотизм і молодь

February 2, 2024

                  Вже скоро два роки, як Україна переживає повномасштабне вторгнення сусідньої держави, як на фронтах ( і не тільки)  гинуть її кращі сини і дочки. У цей час все актуальнішим стає питання патріотизму, адже маємо реальний приклад: дві нації мають патріотичне виховання, але це не означає, що обидві приносять у світ лише добро. Українці - патріоти відстоюють власну свободу, а росіяни -  завойовують чуже, бездумно виконують злочинні  накази.

Що ж таке патріотизм?  Патріотизм — це почуття, в основі якого лежить любов до духовних, культурних і матеріальних цінностей своєї Батьківщини, готовність пожертвувати своїми інтересами заради неї та стати на її захист у разі необхідності. Це поняття, яке описує відданість людини своєму народу, бажання зберегти рідну країну, гордість за свою приналежність до певної країни, її національної культури, мови, історії, традицій.
«Патріотизм — це коли ти знаєш, відчуваєш і поважаєш культуру, історію, сутність свого народу, віриш тим, хто стоїть за твоєю спиною, і відчуваєш тих, хто стоїть поряд. І ти теж готова стати тією, хто опиниться за спинами інших, коли їм буде потрібна опора, або попереду них, коли вони потребуватимуть захисту», -  зазначає українська письменниця Лариса Денисенко.
Як приклад справжнього патріотизму  можна навести ситуацію, що відбулась нещодавно  в Польщі на Міжнародних змаганнях з бальних танців ”Air dance”,  де українські тренери (Урумова О., Ткаченко В., Грабовський О.) бойкотували участь у змаганнях російських суддів Л. Плєтньова, М.Рюпіна та ін. Честь і хвала нашим ПАТРІОТАМ !
Студенти нашого університету, майбутні захисники України, є яскравими представниками сучасного  покоління, що формується на повазі до своєї історії, культури.  Нещодавно група студентів спеціальності «Фізична культура і спорт», які вивчають етнокультурологію, відвідала музей Голодомору в Україні  де наочно ознайомились з документами, що підтверджували геноцид українського народу  керівництвом Радянського Союзу в 1932-1933 роках.
Проявляють свій патріотизм і учасники ансамблю бального танцю «Чарівність». У важкі часи війни знаходять час  - і своїми виступами піднімають настрій, жагу до життя нашим воїнам, що відновлюються в медичних і реабілітаційних закладах міста Києва.
Тож зрештою патріотом можна називати людину, яка любить свою Батьківщину, її культурні, духовні та матеріальні надбання, а також народ, і стоїть на захисті їх збереження!
 Слава Україні!  Героям Слава!
Світлана Макода, доцент кафедри культурології

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook