Кафедра фінансів завершила осінній цикл лекцією д.е.н., доцента Олени Лемішко

November 14, 2023
      Для підвищення якості підготовки фахівців у НУБіП України для студентів університету, на виконання наказу ректора Станіслава Ніколанка від 08.06.2023 р. № 581, відповідно до графіку проведення відкритих лекцій в осінньому семестрі 2023-2024 навчального року, на кафедрі фінансів доктором економічних наук, доцентом Оленою Лемішко у дистанційному режимі 13 листопада 2023 року об 11 год. 50 хв. (3 пара) була проведена відкрита лекція на тему «Комплексна оцінка фінансового стану підприємства» для студентів ОС «Бакалавр» спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» (3 курс) з дисципліни «Фінанси підприємств».

    Крім студентів на відкритій лекції були присутні: завідувач кафедри фінансів, доктор економічних наук, професор Наталія Швець, доктор економічних наук, професор кафедри банківської справи та страхування Любов Худолій, доценти кафедри фінансів Інна Долженко, Наталія Шевченко, Зоя Тітенко, відповідальна особа від економічного факультету для здійснення контролю за якістю надання освітніх послуг, в.о. завідувача кафедри банківської справи та страхування, кандидат економічних наук, доцент Вікторія Костюк.
     Також, на лекції були присутніми гості кафедри фінансів НУБіП України: завідувач кафедри фінансів і банківської справи Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, доктор економічних наук, професор Лідія Костирко; доктор економічних наук, професор кафедри страхування, банківської справи та ризик-менеджменту Київського національного університету імені Тараса Шевченка Антоніна Шолойко.

    Як і на всіх попередніх лекціях курсу «Фінанси підприємств», на початку лекційного заняття лектором було запропоновано дискусійне питання. Використання означеного інтерактивного методу навчання дозволяє краще запам’ятати матеріал, перетворює пасивно отриману інформацію на дію. Враховуючи тематику лекції, дискусійне питання було наступним: «Забезпечення ефективної фінансової діяльності підприємства під час війни є реальним?».

    Актуальним було акцентування уваги лектора на сучасних викликах для підприємств, що сформовані жахливою війною росії проти України. Відповідно, лектор доречно зауважив, що комплексна оцінка фінансового стану підприємства надає інструментарій для відновлення бізнес та фінансової активності підприємств, що допомагає тримати економічний фронт України.
 
    Для проведення комплексної оцінки фінансового стану лектором було обрано методику, згідно якої, незалежно від форм власності підприємства, організаційно-правової форми підприємства визначальну роль для ефективного фінансового управління має сформована відповідна система фінансово-економічних показників. Жвавий інтерес у студентів визвали наступні позиції, представлені лектором: можливість максимізації фінансового благополуччя власників капіталу підприємства забезпечується шляхом постійного підвищення ринкової вартості підприємства; збалансованість регулювання державних фінансових ресурсів і фінансових ресурсів підприємств є запорукою формування потужного фінансового потенціалу на макрорівні; особливу увагу необхідно приділити двом статтям – нерозподілений прибуток і резервний капітал – їх нарощення на кінець року засвідчує позитивні якісні зміни у діяльності підприємства і спроможність його до розширеного відтворення; коефіцієнт забезпеченості власними оборотними засобами є унікальним показником, який одночасно є індикатором фінансової стійкості і платоспроможності , що визначає суму власних оборотних активів, яка доступна для щоденної операційної діяльності підприємства та ін.

    На лекційному занятті було опрацьовано конкретні розрахункові індикатори. Важливим для майбутніх фінансистів став прикладний характер лекційного матеріалу: поєднання об’єктивної процедури оцінювання, якісних аналітичних розрахунків, визначення провідних фінансових показників надасть змогу досягти визначеної мети ефективного фінансового управління підприємством.

      Перед завершенням лекції студенти, враховуючи дискусійне питання (що було сформульовано доцентом Оленою Лемішко на початку лекції), аргументовано довели, що рентабельна діяльність підприємств під час військового стану є можливою.
      Лекція була проведена на високому навчально-методичному рівні із застосуванням мультимедійних технологій, відповідно до робочої програми з дисципліни «Фінанси підприємств», структурована за планом, доречно ілюстрована графічними і цікавими розрахунковими матеріалами, таблицями, схемами. В ході лекції подані методичні та практичні рекомендації щодо комплексної оцінки фінансового стану підприємств.
Результати проведеної лекції були відображені науково-педагогічними працівниками та студентами в анкетах оцінювання відкритої лекції. Отримано позитивні відгуки.
   Студенти економічного факультету отримали на лекціях, що проводила кафедра фінансів важливу та цікаву інформацію і збагатили свої професійні знання!

Зоя Тітенко,
Інна Долженко,
доценти кафедри фінансів

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook