Вийшла з друку монографія «Спецрада К(Д) 26.004.16 в НУБіП України (2002-2016 рр.): історія, аналіз роботи та наукові доробки дисертантів зі спеціальностей «ветеринарне акушерство» та «ветеринарна хірургія»

November 11, 2023
Кафедра акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин

На початку листопада 2023 р. опублікована монографія «Спецрада К(Д) 26.004.16 в НУБіП України (2002-2016 рр.): історія, аналіз роботи та наукові доробки дисертантів зі спеціальностей «ветеринарне акушерство» та «ветеринарна хірургія» (за авторством В.Лакатоша), яка висвітлює діяльність спеціалізованої вченої ради К(Д) 26.004.13 упродовж 5 каденцій її діяльності.

Унікальність цієї спецради полягає в тому, що це перша і, як з’ясувалось нині, єдина спецрада за всю історію НУБіП України, яка об’єднала провідних ветеринарних акушерів (спеціальність 16.00.07) Київської, Білоцерківської, Львівської, Сумської та Житомирської ветеринарних шкіл, які працювали на зламі епох: професорів Яблонського В.А., Любецького В.Й., Хомина С.П., Стефаника В.Ю., Калиновського Г.М., Харенка М.І.,Харуту Г.Г. та професіоналів дотичних галузей: анатомії (проф. Рудик С.К.), мікробіології та вірусології (проф. Литвин. В.П., проф. Бортнічук В.А.), ветсанекспертизи (проф. Якубчак О.М.), патанатомії (проф. Борисевич Б.В.), генетики і розведення (проф.Шеремета В.І.). Завдяки професорам Петренку О.Ф., Сухоносу В.П., Борисевичу В.Б., Іздепському В.Й.,Ільніцькому Г.М., Козію В.І. у 2006 р. повноваження спецради були розширені за рахунок введення додаткової спеціальності 16.00.05 – ветеринарна хірургія.

Монографія – це факти про діяльність 28 членів спецради (в т.ч.17 – з факультету ветеринарної медицини НУБіП України) та 39 пошукачів з різних університетів (в т.ч. з 10 – з НУБіП України), які пройшли тривалий шлях розгляду та успішно захистили дисертаційні роботи. Монографія складається із вступу, у якому викладені актуальність та мета видання, 5-ти розділів, в кожному з яких наведені документи та матеріали про склад і роботу спеціалізованої вченої ради на певному часовому відрізку, а також бібліографічний опис (прізвище, ім’я, по-батькові автора; тема дослідження; шифр спеціальності; рік захисту; науковий керівник/консультант; місце роботи дисертанта; дати і номери протоколів затвердження опонентів, провідної установи та захисту дисертації; на який науковий ступінь подається дисертація) та науковий доробок (у вигляді анотації) всіх дисертантів, які захистились у спецраді, а також 6-го розділу, у якому проведено аналіз роботи та висвітлено значення спецради для освіти, науки і практики галузі ветеринарне акушерство та ветеринарна хірургія в Україні. Видання присвячене 125-річчю НУБіП України, а також членам спеціалізованої вченої ради, науковим керівникам та офіційним опонентам, які долучили свій талант, знання та енергію для збереження і примноження науки і практики в галузі ветеринарного акушерства і ветеринарної хірургії, та справі виховання наступних поколінь фахівців найвищої кваліфікації.

     Доц. В.Лакатош

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook