Який смак кореневих бульб батату? Чи смачні вони?

October 30, 2023

У рамках дисципліни «Овочівництво» студентам 3-го  курсу ОС «Бакалавр»  спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство» було проведено дегустацію кореневих бульб батату.

Метою заняття було вивчити та ознайомитись з особливостями росту і будови бульб, а також  визначити смакову оцінку різних сортів батату

.

Батат або солодка картопля (Ipomoea batatas L.) – багаторічна трав'яна рослина родини берізкових (Convolvulaceae). Однак, в кліматичних умовах України рослини вирощують як однорічні шляхом вегетативного розмноження.

У світі відомо сотні сортів батату, що відрізняються за формою, розміром, масою бульб, смаком. Різноманіття сортів батату дає змогу обирати ступінь солодкуватості – від дуже солодкого до картопляного смаку. Батат використовується як солодких, так і солоних стравах, його можна смажити, тушкувати, готувати на пару або ж запікати.

З одного куща в умовах України можна одержати 5-7 кг кореневих бульб і більше. Бульби виростають масою 0,5-6 кг, при сприятливих умовах, у тропіках – до 10-15 кг. В їжу вживають сорти батату, що мають у бульбах високий вміст сухих речовин (30-42%). До їхнього складу входить крохмаль, цукор, жир, білок, вітамін С, В, каротин. Міститься також невелика кількість інуліну. Із мінеральних солей найбільше калію, фосфору, заліза.  Батат містить стільки ж вітаміну С, скільки і цитрусові фрукти, а кількість ретинолу (вітаміну А) вдвічі переважає моркву.

Основними показниками при дегустації були такі показники: зовнішній вигляд, смак, консистенція, забарвлення, соковитість. Оцінювання проводили за 9-ти бальною шкалою.

За результатами дегустаційної оцінки переможцями стали такі сорти батату:

I місце –  Вінницький рожевий (7,6 бали);

II місце – Слобожанський рубін (7,3 бали);

III місце – Georgia Red (7,1 бали).

Студенти із захватом підійшли до оцінки смакових якостей кореневих бульб батату у запропонованих сортів та виставлення балів у дегустаційний листок.

 

Олена Сєдова,

асистент кафедри овочівництва і закритого ґрунту

Олександр Комар,

старший викладач кафедри овочівництва і закритого ґрунту, канд. с.-г. наук 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook