Кукурудза об’єднує покоління

October 16, 2023

   Науковці кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського 12 жовтня 2023 р. прийняли участь у Міжнародній науковій конференції «Зернова галузь – проблеми та перспективи технологічного забезпечення» з нагоди 100-річчя від дня народження доктора сільськогосподарських наук, професора, академіка НААН України Валентина Сергійовича Цикова.

   Розпочалася конференція зі вступного слова директора інституту зернових культур НААН України, доктора с.-г. наук, професора, академіка НААН Владислав Черчель.
   Зі спогадами про колегу «Життя, присвячене кукурудзи» виступив доктор с.-г. наук, професор, академік НААН Володимир Козир.
   Доповідь доктора с.-г. наук Миколи Дудки на тему «Аспекти підвищення продуктивності гібридів кукурудзи в умовах Північного Степу України» охопила безліч факторів впливу елементів технології вирощування на продуктивність сучасних гібридів кукурудзи та викликала активну дискусію серед присутніх.
   Також на пленарному засіданні виступили: кандидат с.-г. наук Ярослав Алексєєв із темою «Особливості вирощування сорго зернового в Північному Степу України», кандидат с.-г. наук Оксана Подобед із темою «Добрива в технологіях вирощування кукурудзи», кандидат с.-г. наук Тетяна Гирка із темою «Інновації в захисті рослин кукурудзи» та доктор с.-г. наук, професор, член-кор. НААН Микола Кирпа із доповіддю «Обробка і збереження врожаю зерна, як важливі складові виробництва кукурудзи».
   Селекціонери-кукурудзоводи кафедри, зокрема завідувач кафедри, кандидат с.-г. наук, доцент Олександр Макарчук, професор, кандидат с.-г. наук, доцент Віталій Жемойда та асистент, доктор філософії Роман Спряжка прийняли участь у обговоренні дискусійних питань та стисло зазначили основні напрямки роботи кафедри із селекції кукурудзи:
- створення та підбір вихідного матеріалу з широкою генетичною різноманітністю, високою комбінаційною здатністю та комплексом цінних біологічних і господарських властивостей;
- створення високотехнологічних середньоранніх та середньостиглих гібридів для регіонів Північного Лісостепу та Полісся, тобто для широкої північної зони кукурудзосіяння (ФАО 250-350);
- аналіз та добір вихідного матеріалу для створення високогетерозисних гібридів з поліпшеними показниками якості зерна та вегетативної маси (вміст білка, крохмалю, олії).
   Доповіді учасників підтвердили, що поєднання абіотичних і біотичних факторів та інтенсивність їх прояву визначають набір технологічних операцій, що здійснюються різними засобами як у просторовому, так і часовому вимірах. Однак потенціал продуктивності сучасних гібридів, що біологічний за своєю природою, є найважливішим фактором біологізації технологічного забезпечення зернової галузі.
Олександр Макарчук,
завідувач кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
Віталій Жемойда,
професор кафедри
Роман Спряжка,
асистент кафедри

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook