Міжнародна наукова конференція «Зернова галузь – проблеми та перспективи технологічного забезпечення»

13 October 2023, 11:29
   У Державній установі Інститут зернових культур НААН, 12 жовтня, відбулась Міжнародна наукова конференція «Зернова галузь – проблеми та перспективи технологічного забезпечення» з нагоди 100-річчя від дня народження доктора сільськогосподарських наук, професора, академіка НААН ВАЛЕНТИНА СЕРГІЙОВИЧА ЦИКОВА.

   Його фундаментальні наукові розробки присвячені теоретичному обґрунтуванню закономірностей функціонування агрофітоценозів під впливом антропогенних і ґрунтово-кліматичних факторів, актуальним питанням агробіології, поліпшення культури землеробства, удосконалення заходів вирощування кукурудзи та інших сільськогосподарських культур, розробці моделей адаптивного рослинництва та інтегрованої системи боротьби з бур’янами. Глибоке знання тенденцій світового і вітчизняного виробництва кукурудзи, творчий пошук нового, практичний досвід, пильна увага щодо вирішення конкретних наукових та виробничих проблем агропромислового комплексу сприяли розвитку нового наукового напрямку і склали технічну базу для впровадження у виробництво механізованої, інтенсивної та ресурсозбережної технологій вирощування найпродуктивнішої зернової культури – кукурудзи.Багато зусиль витрачено Валентином Сергійовичем на впровадження новітніх розробок у виробництво, формування принципово нових зв’язків науки та практики, залучення інноваційних моделей у вітчизняний агрокомплекс і закладки базових елементів сучасного ринкового середовища.
В. С. Циков – видатний громадський діяч і організатор сільськогосподарської науки. Впродовж багатьох років він був головою координаційної ради з проблеми вирощування кукурудзи в країні, представником координаційного Центру по кукурудзі в Європі, обирався членом президії Національної академії аграрних наук України і членом бюро відділення рослинництва та селекції ВАСГНІЛ, був членом бюро регіональних центрів наукового забезпечення АПВ.

   Науковий спадок академіка В. С. Цикова становить понад 400 друкованих праць, він є автором багатьох книг. Держава та громадськість високо оцінили працю талановитого вченого, прекрасного керівника і громадського діяча, яскравої особистості і людини високої ерудиції, академіка НААН і РАСГН В. С. Цикова. Його груди прикрашали 62 нагороди, починаючи з бойових відзнак. Визнання агрономічних заслуг В. С. Цикова та присвоєння звання «Заслужений агроном України» було важливою подією у його нелегкому трудовому житті. Він пишався тим, що за заслуги у науці його відзначено «Почесною грамотою Президії Верховної Ради України» та нагороджено Почесним знаком Міністерства аграрної політики України і Почесним знаком Національної академії аграрних наук України, а також відзнакою Дніпропетровської облдержадміністрації «За розвиток регіону».

   Вшанували пам’ять відомого видатного українського вченого у галузі рослинництва, степового землеробства та технології вирощування кукурудзи, засновника відомої наукової школи рослинників-технологів – науковці та виробничники з усієї України покладанням квітів до меморіальної дошки, яка була встановлена з нагоди ювілею на фасаді Інституту. 

Джерело: офіційна сторінка в Facebook
Інституту зернових культур НААН
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook