Поради фахівця щодо збору яблук
Поради фахівця щодо збору яблук
September 15, 2023
Усі сорти яблук, залежно від часу дозрівання, можна розділити на три великі групи:
літні – починають дозрівати в серпні, придатні для вживання відразу ж після збору, лежати довго не можуть; з них виготовляють варення, компоти, соки, можна сушити на зиму;
осінні – збирають з середини серпня і до початку вересня, зберігаються до 4 місяців, також можуть йти на переробку;
зимові – зберігаються найдовше, при правильному зборі їх можна зберігати до весни; збирають з середини вересня і до початку жовтня, набирають свій смак в процесі дозрівання і при зберіганні.
Для того, щоб урожай зберігався тривалий термін, його потрібно правильно зібрати, а для цього необхідно дотримуватися певних правил:
- виберіть теплий, сонячний осінній день;
- починайте роботу в обідній час, щоб волога після ночі змогла висохти на плодах;
- перед тим, як почати зривати плоди, потрібно з землі зібрати всі яблука і зламані гілки;
- починайте збір потрібно з нижніх гілок: так ви зменшите кількість плодів, що впадуть;
- першочергово обривайте фрукти з південного боку – там вони дозрівають швидше;
- обережно зривайте яблуко, обхопивши всією рукою, а вказівним пальцем натисніть на плодоніжку;
- складайте яблука в плетені кошики; якщо таких немає – у відра, зсередини вистелені мішковиною або щільною тканиною;
- усі хворі, червиві і підгнилі фрукти бракуйте, збирайте окремо разом з падалицею для переробки або вживання відразу.
У Боярському фаховому коледжі вже стартував збір врожаю у яблуневому саду. Студенти групи СП-21 під час навчальної практики зібрали гарний врожай яблук, який передали у їдальню коледжу на зберігання та переробку.
Надія СТОРОЖЕНКО, викладач агрономічних дисциплін