«Талановита людина талановита у всьому!», або як смачно буває у народному театрі « Березіль»

13 September 2023, 9:00
 
     Вже третій рік поспіль у вересні українці відзначають День українського борщу. Це одна з фундаментальних страв, без якої годі уявити українську кухню. Перша задокументована згадка про український борщ датується 1584 роком у Києві. У своїх щоденниках про цю страву згадав німецький торговельний агент Мартін Ґруневеґ. 17 жовтня 1584 року його купецька валка доїхала до Києва й зупинилася на ночівлю над річкою Борщівка — саме так назвав її торговець у своєму щоденнику.
 
            Якщо звернутися до Вікіпедії, то можна прочитати що «борщ — це рідка страва, що вариться з різноманітних овочів і має безліч варіантів приготування, поєднаних квасним смаком».
 
  
            У різні часи борщ готували за різними рецептами, з використанням різного набору продуктів. А ще -  борщ відрізняється регіонально, адже в кожній місцевості свій смак борщу, та навіть у кожної господині можуть бути власні рецепти та родзинки у приготуванні цієї страви: борщ на квасі, борщ з вишнями, кислими яблуками, порічками, молочною сироваткою, ревенем, щавлем, кропивою, смородиновим листям, калиною, борщ з м'ясом чи рибою...  Протягом століть борщ був однією з обов’язкових весільних страв, навіть через місяць після весілля подавали спеціальний так званий «розхідний борщ». Також борщ традиційно готували на поминки. А пісний борщ — одна з 12 страв на Святвечір. Як суші одразу пов’язують з Японією, карі — з Індією, так і борщ є символом української кулінарної культури, тому йому недаремно присвячені свята та борщові фестивалі, які щороку проводять у різних містах України.
 
            В українській народній творчості є низка сталих виразів, приказок і та приказок про борщ:
- Впав у біду, як курка в борщ.
- Дала борщу такого, що аж туман з моря котиться!
- Де багато невісток, там дуже борщ солоний.
- Їж борщ з грибами й держи язик за зубами.
- Індик думав, та й у борщ попав.
            А 1 липня 2022 року український борщ внесли до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Одним із рушіїв цього процесу був шеф-кухар, співзасновник ресторану української кухні "100 років тому вперед" Євген Клопотенко. Більше 2-х років він просував борщ на міжнародній арені, зібрав більше 700 сторінок доказів приналежності цієї страви саме нашій країні  і навіть зняв документальний фільм "Борщ", тож борщ набув мінародного визнання.  Це справді історична подія та чергова перемога України, адже нині, напевно,  на планеті вже не знайдеться жодної людини, яка б не знала або ж хоч щось не чула про Україну…

           

            Народний театр "Березіль" теж вирішив трішки долучитися до цієї смачної події і наварити борщик за сімейними рецептами, перетворивши процес у театральне дійство і смачне частування.  Що з цього вийшло, Ви вже побачили, ось ще кілька світлин.
  
  
 
 
  
           
«Смачного борщування!» - кажуть усім театрали. А захочете рецепт – звертайтеся!
 
 
Наталія Тітенко, старший викладач кафедри культурології,
 керівник народного театру «Березіль»

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook