Триває практика першокурсників спеціальності «Соціальна робота»

June 19, 2023

 З 12 червня стартувала навчальна (ознайомча з фаху) практика першокурсників спеціальності «Соціальна робота». Згідно наказу, вона відбувається у змішаному форматі.

Як завжди, передував практиці вступний інструктаж з питань безпеки праці, проведений доцентом кафедри охорони праці і біотехнічних систем у тваринництві Тетяною Зубок.
Розпочався тиждень з настановної конференції, де студенти були ознайомлені з наказом, розподілом на практичні бази, обсягом робіт, вимогами до оформлення звітів і щоденників практики та критеріями успішного складання заліку.
Кожний студент з міркувань власної безпеки мав можливість обрати, в якому форматі буде проходити практика – дистанційному чи очному.
Дуже сприяє якісній практичній підготовці студентів тривала й активна співпраця кафедри соціальної роботи та реабілітації з ТОВ "Дитячий оздоровчий заклад санаторного типу «Чайка»" (Богуслав), започаткована Ростиславом Тарасенком.
 
 
Важливою і потужною базою, яка традиційно запросила й цьогоріч наших студентів є Київський міський центр соціальних служб.

Аліна Кармазіна, яка проходить практику на цій базі, зазначає, що тут надають цінну практичну інформацію, яка знадобиться їм в подальшому професійному житті. «У неділю планується чудовий захід, у київському зоопарку, нас запросили як волонтерів, а потім протягом вечора, зможемо вільно гуляти територією зоопарку», - ділиться планами Аліна.
Установою, співпрацею з якою пишається кафедра соціальної роботи та реабілітації є Київський міський Центр гендерної рівності, запобігання та протидії насильствуЦей центр щорічно запрошує до себе наших практикантів та вже працевлаштував кілька випускників кафедри.
 
Слід зазначити, що багато студентів обрали місцем проходження практики заклади дошкільної освіти (дитячі садки). Серед таких – Анна АрбачевськаКатеринаВолощук,КаринаПаршинаВалеріяМисник.
Так, наприклад, Анна Арбачевська зазначає: «На практиці я спостерігала за дітьми та їхніми іграми, аналізувала їхню поведінку, грала з ними в різноманітні ігри, проводила арт-терапію та нейропсихологічні ігри. Також допомагала вихователям з організацією дозвілля дітей. Загалом робота з дітьми мені подобається».
   
 
Під керівництвом досвідчених соціальних працівників і психологів закладів загальної середньої освіти проходять практикутакі студенти, як ВалентинаРуденко,СвітланаРоманенкоДаринаГайдайДар`яКратюкАя Москаленко.
У громадських та благодійних організаціях вирішили набути практичного досвіду такі студенти, як ЛюбовПавліковська,ЄлизаветаБондаренкоДіанаКасьяненко. Вони з захопленням працюють з дітьми та іншими категоріями населення в таких потужних БФ, як БФ «Карітас-Чортків», «Карітас-Маріуполь».
 
      
Значна частина студентів проходить практику в Центрі соціально-психологічної реабілітації кафедри соціальної роботи та реабілітації НУБіП України. Проте залишитись на кафедрі – не означає «теоретизувати» практику. У студентів є можливість бути учасником зустрічей, де обговорюються важливі аспекти діяльності соціального працівника, очних контактів та роботи з людьми, які потребують соціальної допомоги та соціального супроводу (виїзди в сім'ї в складних життєвих обставинах (СЖО), робота у волонтерському центрі, робота з дітьми в центрі соціально-психологічної реабілітації, відвідування реабілітаційного центру).
 
 
 
Першокурсники також проходять навчальну (ознайомчу з фаху) практику в Голосіївському районному центрі соціальних службдля сім'ї, дітей та молоді (м. Київ).
    
Приємно, що окремі першокурсники уже навіть обрали напрям свого професійного розвитку. Наприклад, реабілітаційні аспекти соціальної роботи вивчає Дар’яКаленюк, яка проходить практику в Державній реабілітаційній установі «Центркомплексної реабілітаціїдля дітей з інвалідністю"Мрія"».ДаріяКирпанабуває практичних вмінь в Інклюзивно-ресурсному центрі Лохвицької міськоїради (м. Лохвиця); ДмитроМагера– в Нововолинському інклюзивно-ресурсному центрі.
  
 
 
Окремими студентами обрано ексклюзивні напрямки удосконалення практичних навичок майбутнього соціального працівника. Так, наприклад, Ольга Шевчук обрала місцем практики Українську Генсільську спілку з прав людиниВона зазначає: «Мене зацікавила тема захисту прав дітей і була можливість потрапити цю установу. Вивчаю законодавчі акти; проводжу аналіз підручників для 5-11 класів на наявність і змістовність подання інформації щодо прав і обов'язків людини; самостійно розробила мотивуюче оголошення-запрошення на вебінар з теми «Згуртованість класу: як об'єднувати дітей в сучасних умовах». Одним словом, мені це цікаво!»
Отже, перша практика майбутніх соціальних працівників триває. Всі вони відмічають, що цей тиждень пройшов продуктивно та цікаво. Різноманіття обраних баз практики свідчить про різноплановість професійної діяльності соціальних працівників і про величезні резервні можливості для реалізації молоді в цій професії.

 

Альона Альтанова,
старший викладач кафедри соціальної роботи та реабілітації

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook