Олександр Карпенко в медіашколі поділився роздумами про перспективи аграрної журналістики

May 8, 2023

 Щосуботи журналісти-першокурсники зустрічаються і відпрацьовують навички в медіалабораторії, відвідують майстер-класи, зустрічаються з провідними українськими медійниками. 06 травня до медіашколи завітав Олександр Карпенко – заслужений журналіст України, керівник проєкту «Українці від океану до океану», редактор журналу «Зерно». Він був засновником Регіональної телерадіокомпанії «ТБ Кагарлик», головним редактором газети «Грані» і майже 20-ть років працював кореспондентом всеукраїнського видання «Сільські вісті».

Свою розповідь Олександр Карпенко почав зі спогадів про співпрацю з НУБіП України, з-поміж іншого, сказав, що його доньки також навчались у нашому виші.
Розповідаючи про професію аграрного журналіста, пан Олександр із задоволенням ділився своїм досвідом і знаннями. Порадив студентам: "Починати писати зараз – шукати тему і цікавих людей, а також читати, писати і слухати, якщо хочете стати справжніми журналістами".

Сільське господарство це чи не єдиний ‘живий’ сектор, який забезпечує нашу економіку валютою, податками і продовольством. «Місія нашої держави – забезпечити світ продовольством, адже без нього зростають ціни у світі», - наголосив журналіст. Він розповів про сільгоспвиробництво, особливості розвитку агротехніки, інноваційні пристрої для аграріїв.

Під час діалогу, зокрема, Дарія Швець запитала гостя про те, як відбуватиметься розвиток аграрного сектору у післявоєнний період? Він сказав, що аграрники та фермери, без сумніву, працюватимуть, у роботі їм допоможе креативність та працьовитість, і, звісно, фінансова підтримка партнерів та робоча сила саперів, які розміновуватимуть поля.
Першокурсниця не зупинилася розпитувати гостя і поставила питання, яке цікавило нас усіх: ‘Звідки у Вас такий потяг та любов до землеробства та фермерства?’

Олександр Карпенко відповів, що кращої сфери для журналіста нема, бо з однієї теми, можна зробити ще 10 підтем, а кожна машина плюс ще одна тема це безперестанний потік цікавої інформації. Також його батьки займалися землеробством, і зараз він не уникає нагоди не тільки писати про це, а й практикує фермерство на своєму городі.

Наприкінці зустрічі пан Олександр дав декілька порад та настанов – побажав нам натхнення та розуміння сенсу діяльності журналіста. Також заохотив розвиватися в сфері аграрної журналістики, бо "писати про аграрний сектор, про хліборобів цікаво, почесно та шляхетно" –  запевнив Олександр Карпенко.


Єлізавета Махонюк,
студентка 1 курсу спеціальності «Журналістика»

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook