Захист курсових проектів молодих селекціонерів

May 3, 2023

   Вибір – це можливості, але це може бути і випробуванням. Ми кожного дня стикаємося з вибором, який тією чи іншою мірою впливає на наше життя. Проте дехто дивиться на вибір як на інструмент створення чогось нового і кращого. Саме такий вибір зробили студенти агробіологічного факультету 4 курсу, що вирішили стати селекціонерами. Для селекціонерів вибір є головним інструментом творчості, адже від латинського selectio — вибір, добір. Проте не кожен має хист робити якісний вибір, тому в час закінчення навчання здобувачів ОС «Бакалавр» час колективу кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського оцінити результати роботи кожного потенційного селекціонера і перевірити чи дійсно вони мають хист до обраного напрямку.

   Першим продемонстрував результати свої роботи Микита Рябий. Він під керівництвом Юлії Дмитренко, доцента кафедри, дослідив сорти ячменю на пивоварні цілі селекції Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла НААН та Інституту рослинництва імені В. Я. Юр’єва НААН. В результаті було виявлено найбільш урожайні та адаптовані до ґрунтово-кліматичних умов Тернопільської області сортів, з можливим подальшим вирощуванням в СФГ «Оранта».

   

   Вадим Волинський під керівництвом Юлії Дмитренко визначив продуктивність і оцінив адаптивність сортів пшениці м’якої озимої та визначив найбільш пристосовані до агроекологічних умов мікрозони сорти, які спроможні продукувати максимально високу врожайність за сприятливих умов і мінімально її знижувати за посушливих.

 

   Віталій Стецько з керівником Юлією Дмитренко визначав ефективність сортозаміни сої, впровадженої у господарстві. 

   Ростислав Дереча під курівництвом Ірини Шпакович, асистента кафедри, відбирав посухостійкі сорти пшениці мʹякої озимої для вирощування в господарстві «Саланг Агро». 
   Оксана Савілова під керівництвом Юлії Дмитренко, вивчала використання методів індукованого мутагенезу в селекції сортів озимої м'якої пшениці в умовах дослідного сільськогосподарського виробництва Інституту фізіології рослин і генетики НААН України.
   Дар’я Біла з керівником Юлею Дмитренко вивчала ефективність виробництва високоолеїнового соняшника. Метою роботи було підвищення ефективності технології вирощування гібридів високоолеїнового соняшника на основі впровадження нового сортименту культури.
   Дар'я Дегтяр під керівництвом Юлії Дмитренко досліджувала способи підвищення посухостійкості соняшника шляхом застосування мікробіологічних та агротехнічних прийомів.
   Басс Ілля під керівництвом Ганни Ковалишиної вивчав технологію селекційного процесу та оцінив селекційний матеріал ячменю за цінними господарськими ознаками.
   Петро Дерев'янко під керівництвом Юлії Дмитренко проводив порівняльну оцінку гібридів кукурудзи за врожайністю та мінливістю цінних господарських ознак в умовах ФГ «Анна-Агро Л» (с. Дзензенівка, Уманський р-н, Черкаська обл.).
   Андрій Власов під керівництвом Ганни Ковалишиної досліджував особливості технології селекційного процесу та оцінив селекційний матеріал соняшнику за цінними господарськими ознаками.
   Олександр Кравчук під керівництвом Юлії Дмитренко вивчав шляхи підвищення ефективності технології вирощування та підвищення урожайності пшениці озимої.
    Андрій Снітко під керівництвом Ганни Ковалишиної охарактеризував та оцінив сорти озимої пшениці для використання в селекційній роботі.
   Анастасія Слива під керівництвом Олександра Макарчука провела порівняльну характеристику сортів ячменю озимого в умовах СФГ «Володимир» Черкаської області, с.Водяники.
    Артем Кумейко під керівництвом Юлії Дмитренко провів оцінку гібридів кукурудзи.
 
   Кожен зі студентів у свої дослідженнях охопив проблемні питання селекції та запропонував актуальні шляхи вирішення завдань поставлених перед ними. Тому можна стверджувати, що за умов продовження роботи в обраному напрямку наші студенти можуть досягти значних результатів у сфері селекції.
Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook