«Так хоче японський народ»: зустріч із Послом України в Японії Сергієм Корсунським

March 6, 2023

Викладачі та студенти кафедри міжнародних відносин і суспільних наук НУБіП України долучилися до зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Японії Сергієм Корсунським, що відбулася в рамках проєкту «Дипломатичний фронт» за ініціативи Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної інтеграції й Інформаційного центру ЄС при Ужгородському національному університеті.

Пан Сергій Корсунський відзначив, що відносини України з Японією, як і з країнами Азії в цілому, слабо розвивалися до 2019 року. Проте з моменту початку нового повномасштабного етапу російського вторгнення до України у лютому 2022 р. ситуація різко змінилася. Вперше за всю свою післявоєнну історію перед парламентом Японії виступив лідер іноземної держави – президент України Володимир Зеленський. Вперше Японія надає допомогу збройним силам іншої держави.
Підтримка України з боку як японського суспільства є надзвичайною. Керівництво країни надає значну гуманітарну допомогу українцям, зокрема прийняло у себе дві тисячі українських біженців. «Ми робимо так щодо українців, тому що так хоче японський народ», - говорить уряд Японії.
На думку пана Сергія, Японія повинна стати окремим напрямом зовнішньої політики України, її не можна писати через кому з іншими державами Азії. Наразі вона значно збільшила свій оборонний бюджет та стала третьою у світі державою за обсягом витрат на військові потреби, незважаючи на власну пацифістську конституцію.
Пан посол дав кілька корисних порад щодо комунікації з Японією й іншими країнами Східної Азії, зокрема наголосив на важливості використання соціальних мереж, зокрема популярного в регіоні Twitter. Він зауважив, що меседжі мають бути зрозумілими для конкретної аудиторії та написані рідною для неї мовою. А ще країни, де використовують ієрогліфи, мають образне мислення, отже повідомлення слід обов’язково доповнювати картинками.

Студенти та викладачі НУБіП виявили надзвичайну активність під час зустрічі. Олеся Рябушкіна поцікавилася особливостями дипломатичного етикету, які є характерні для японців під час дипломатичних зустрічей. Сергій Корсунський поділився власним досвідом з цього питання та відзначив, що для того, щоб навчитися японському етикету, необхідно пройти цілий деталізований курс.

Свої запитання задавали також завідувач кафедри, професор Олександр Шевчук, доценти кафедри Людмила ЛановюкНаталія КравченкоБогдан Грушецький. Їх турбували проблеми безпеки в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, деокупація Північних територій, готовність Японії до співпраці у науковій сфері.

Доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Людмила Лановюк зазначає: «Це була надзвичайно цікава та інформативна зустріч, особливо з позиції практичної площини роботи наших дипломатичних місій у країнах Азійського регіону. Діалог із висококваліфікованим фахівцем дипломатичного фронту надав можливість розкрити для себе Японію, як країну, що активно підтримує Україну у її боротьбі із агресором. Досвід такого заходу показав, що подібні зустрічі сьогодні вкрай необхідні для підготовки фахівців-міжнародників».
Студент 1 курсу магістратури Артур Бруслік говорить про свої враження від зустрічі: «Я вдячний своїй кафедрі за можливість послухати Надзвичайного і Повноважного Посла України в Японії Сергія Корсунського.
Пан Сергій виділив свій час для того, щоб поділитися своїм досвідом роботи в Японії, а також він розповів найважливіші деталі дотримання дипломатичного етикету при переговорах з японськими представниками. Для мене було відкриттям те, що в Японії обов'язково в діловому етикеті обмінюватися візитними картками та обов'язково виявляти зацікавленість до візитки, що ви взяли у вашого партнера. Адже для японців це показник рівня вашої поваги до них.
Більш того пан Корсунський відповів на всі питання студентів та розвіяв деякі міфи та стереотипи стосовно зовнішньої політики Японії, за що я йому щиро вдячний».

 

 

Богдан Грушецький,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook