Колекція хлібів 2022 року

July 31, 2022

   Не легка ситуація в 2022 року в країні. В ХХІ столітті, коли здавалося б найбільш актуальними питаннями постали глобальне потепління, демографічний кризис і нестача продовольства, тобто голод, вкотре людство стикнулося з жахами війни. Вкотре безневинні жертви. В час, коли голод був чи не найбільшою проблемою – горять хлібні поля. Зараз для аграріїв в Україні не простий час, адже жнива проводяться під кулями. В умовах обмеженого експорту-імпорту доводиться все більше розраховувати на власні сили.

   Національний університет біоресурсів і природокористування України виконує важливі функції для аграрного сектору, серед яких підготовка молодих перспективних фахівців, а також наукову діяльність, спрямовану на покращення організації та функціонування аграрних підприємств. Так на агробіологічному факультеті на кафедрі генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського щорічно підтримується і оновлюється колекція зернових культур різних селекційно-дослідних установ України. Тут, в підрозділі "Дослідне поле" навчально-науково-виробничій лабораторії "Насіння", що знаходиться на базі Відокремленого підрозділу НУБіП України Агрономічній дослідній станції (ВП НУБіП України "АДС") кожен бажаючий може побачити, оцінити та підібрати для себе оптимальний сорт зернових для вирощування у власному господарстві з метою отримання високих врожаїв.

   В 2021 році була висіяна колекція з 92 зразків пшениці озимої селекції ННЦ «Інституту землеробства НААН», Білоцерківської дослідно селекційної станції Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Миронівського інституту пшениці ім. В.М. Ремесла НААН, Селекційно-генетичного інституту Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення. 

Національний науковий центр “Інститут землеробства НААН”
     До Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні, станом на 2021 р. занесено: 21 сорт озимої пшениці, 3 – ярої пшениці, 4 – жита, 8 – озимого тритикале, 10 гібридів та більше 20 ліній кукурудзи звичайної.
Білоцерківська дослідно-селекційна станція Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків Національної академії аграрних наук України
     Наразі до Державного реєстру занесені сорти: Білоцерківська напівкарликова, Олеся, Перлина Лісостепу, Елегія, Ясочка, Либідь, Царівна, Лісова пісня, Романтика, Відрада, Щедра нива, Чародіка білоцерківська та Водограй білоцерківський.
Миронівський інститут пшениці імені В.М. Ремесла
     Станом на 2021р. до Державного реєстру України внесено 133 миронівських сорти, у тому числі 64 сорти пшениці м’якої озимої 1 сорт пшениці твердої озимої, 16 – пшениці м’якої ярої і 6 – твердої ярої, 7 сортів тритикале озимого, 13 сортів ячменю озимого та 24 – ярого та 1 сорт проса.
Селекційно-генетичний інститут — Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook