Селекціонери – одна дружня родина або «Як ділитися досвідом та знаннями в наш час»

March 21, 2022
Тому що я – Україна!
Олексій Потапенко
      Ми впевнено крокуємо вперед і велику увагу приділяємо взаємопідтримці.
    У зв’язку з неможливістю проведення очних практичних занять, викладачі кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського долучають до пар виробничників, які максимально зрозуміло пояснюють практичні особливості тих чи інших селекційних робіт чи процесів.
   Андрій Сидоров, наш випускник, керівник відділу селекції ріпаку у Всеукраїнському науковому інституті селекції (ВНІС) розповів про сучасні особливості селекції ріпаку. Ознайомив здобувачів з власними здобутками в сфері селекції, надав практичні рекомендації, а також запросив на екскурсію на селекційні дослідні поля, коли цьому сприятиме ситуація в країні. Студенти активно задавали запитання, адже в своїй доповіді Андрій розповів не лише про стандартну схему ведення селекції ріпаку, а й зачепив багато проблемних і актуальних питань, зокрема щодо біотехнологічних методів та методів генної інженерії.
   Олександру Золотар зацікавили такі питання:
1. ГМО: за чи проти.
2. Методи, особливості та підходи перевірки отриманих сортів і гібридів на стійкість до шкідників в світі та Україні.
3. З власного досвіду Олександра знає, що різні селекційні компанії маркують селекційний матеріал різними барвниками. Тому її зацікавили такі  особливості в компанії ВНІС, а також причина фарбування насіння.
   Мирослава Мисник зацікавилася питанням селекційного процесу «від А до Я», а також відмінністю теорії від практики.
   В ході дискусії Андрій також поділився деякими секретами селекції, які відкрив для себе за час роботи. А саме, це особливості організації розсадника вихідного матеріалу та селекційного розсадника.
   Варто зауважити, що в таких складних умовах Андрій мав змогу продемонструвати спеціально обладнане для вирощування ріпаку приміщення, де він зі своїми працівниками (серед них і наша студентка Світлана Омельчук) проводять гібридизацію та добори ріпаку.
   Активність групи також заохотила Андрія запропонувати студентам пройти виробничу практику або стажування у відділі селекції ріпаку компанії ВНІС.
Всеукраїнський науковий інститут селекції (ВНІС) | Насіннєва асоціація  України
   Також поділитися власним досвідом погодився наш магістр, який безпосередньо залучений до селекції цукрової кукурудзи в Україні, Олівер Аду Боаче. Ця нішева культура впевнено захоплює нові позиції на ринку не лише України, але і світу. Олівер підготував невелику доповідь, щодо особливостей селекції культури, зокрема, про важливість використання біотехнологічних методів в роботі. Звернув увагу на генетичні особливості культури: гени, що контролюють цукристість (su, sh та se), та важливість розуміння і використання законів Менделя.
   Селекцією кукурудзи Олівер займається останні два роки і вже встиг досягнути в цьому напрямку певних успіхів. Він поділився зі студентами власними враженнями, коли вперше потрапив на селекційне поле цукрової кукурудзи, не маючи жодних знань в цьому напрямку. Розповів як працював над собою, які теми з селекції і генетики особливо важливі, на його думку.
   Свою доповідь Олівер підготував англійською мовою, що досить актуально в наш час, особливо для англомовної групи. Для декого зі студентів це викликало деякі труднощі, проте це не завадило студентам обговорити основні відмінності між зерновою і цукровою кукурудзою. Олександра Золотар зацікавилася відмінністю збирання цукрової кукурудзи, а також фазою стиглості та технікою для збирання.
   Ірина Шпакович, викладач дисципліни «Селекція і насінництво», сприяла проведенню дискусій, доповнюючи розмову та допомагаючи з перекладом. На завершення ще раз наголосила щодо організаційних особливостей навчання в умовах воєнного часу. Обговорили можливості зворотного зв’язку.

   До проведення подібних занять найближчим часом також планується долучити селекціонерів ННЦ «Інститут землеробства НААН». На жаль, через проблеми зі зв’язком ці заняття поки-що відкладаються. 

Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook