До Дня Соборності України – тематична зустріч студентів-міжнародників

January 22, 2022

               

День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.
Сьогодні, після трьох десятків років Незалежності, проблема соборності України є, на жаль, не менш актуальною. Культурні та ментальні відмінності між українцями Сходу й Заходу існували завжди, однак завжди наші співвітчизники прагнули єдності. Акт возз’єднання УНР та ЗУНР – історичний факт, який показав безсилля будь-яких спроб роз’єднати український народ, протиставити українців один одному.
Цьогоріч в переддень державного свята викладачі та студенти кафедри міжнародних відносин і суспільних наук гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України, розуміючи його важливість для всіх українців, провели онлайн-зустріч, присвячену саме цій проблемі.
Розпочав розмову завідувач кафедри міжнародних відносин і суспільних наук, професор Василь Стрілець, який закцентував увагу на тому, що День Соборності України має надзвичайно велике значення в контексті протидії сучасній російській пропаганді, одним із наративів якої є хибне твердження про відсутність єдності українського народу, який нібито поділяється на проросійську більшість і прозахідну меншість, що мешкає на західноукраїнських землях.

     

Доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Богдан Грушецький зупинився на міжнародних аспектах ідеї соборності. Він підкреслив, що питання соборності є наріжним для будь-якої європейської нації, зокрема й України. Проголошення Акту Злуки 22 січня 1919 року дозволило підкреслити в очах міжнародної спільноти єдність нашого народу. Змінилася призма розгляду українського питання за кордоном: якщо раніше воно пов’язувалося із внутрішніми справами Російської чи Австро-Угорської імперій, то тепер українці, зруйнувавши колишні імперські кордони, заявили про себе як про самодостатню силу. Завдяки Акту Злуки соборна Україна відправила свою єдину делегацію на мирні переговори у Парижі, що завершилися підписанням Версальського миру. Події після 2014 року, зокрема тимчасова окупація окремих районів України, показує нам, що багатовікова боротьба за соборність не завершена, а гасла, які здавалися історичними та хрестоматійними, знову актуалізуються.

     

     

Доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Сергій Асатуров наголосив на важливості відзначення Дня Соборності України в контексті національно-патріотичному вихованні сучасної молоді. Підтримала й продовжила цю ідею у своєму виступі і студентка групи МВ-19003 Богдана Орос, яка у своїй презентації «Тільки разом збережемо незалежність» наголосила на необхідності збереження єдності народу, нації, держави.

 

Вікторія Хвіст,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook