Як запобігти лісовим пожежам на територіях природно-заповідного фонду: виїзне засідання комісії Полтавської облради

22 серпня 2021 року
Відкритий ліс

20 серпня на островах Новоорлицькі кучугури та Вишняки в Кам’янському водосховищі, що належать до території регіонального ландшафтного парку “Нижньоворсклянський”, під головуванням Євгена Корфа відбулося виїзне засідання депутатів обласної ради – членів постійної комісії з питань екології та раціонального природокористування.

У засіданні взяли участь народний депутат України Костянтин Касай, заступник голови обласної ради Лілія Руроєва, заступник голови облдержадміністрації Євген Греков, депутати обласної ради: Олексій Бовдир, Марина Грекова, Сергій Жук, Валерія Пантюх, Олександр Сухань, начальник Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства, депутат обласної ради Іван Гришко, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, обласної ради, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, представники лісових і мисливських господарств.

На острові Новоорлицькі кучугури депутати оглянули місце пожежі, яка нещодавно виникла внаслідок удару блискавки у дерево. Як зазначив начальник Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства Іван Гришко, нині територія острова вкрай потребує санітарної вирубки для боротьби із сухостійними, вітровальними деревами та захаращеністю, повідомили у Полтавській облраді.

Втім, відповідно до Закону України “Про природно-заповідний фонд України”, в заповідниках та прирівняних до них територіях заборонена будь-яка господарська діяльність, у тому числі всі види рубок, а також мисливство та лісокультурні роботи. Водночас, даним законом дозволяється проведення протипожежних заходів, але для прокладання та догляду за протипожежними мінералізованими смугами потрібно забезпечити проїзд транспорту і відповідно ліквідувати захаращеність і сформувати просіки.

Також, як розповів Іван Гришко, нині не розроблено та в установленому законодавством порядку не затверджено Проєкт організації території РЛП “Нижньоворсклянський”, а отже неможливо провести зонування. Саме Проєкт має унормувати дозволені види діяльності на певних територіях парку, замовити даний документ повинен власник – Кобеляцька міська територіальна громада.

Наразі депутати розглядають можливість звернення до адміністрації парку для отримання висновку науково-технічної ради, отримання висновків обласного управління лісового та мисливського господарства та управління ДСНС України в Полтавській області, внесення даного питання на обласну комісію ТЕБ та НС.

 

Джерело: Відкритий ліс. https://www.openforest.org.ua/176557/

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook