Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК: перенавантаження та курс на нові напрямки розвитку

12 червня 2021 року
     9 червня 2021 р. відбулося засідання вченої ради УЛЯБП АПК, на якому були присутні члени ради, керівники підрозділів, керівництво лабораторії, а також проректор з наукової та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк.
 
     Згідно порядку денного Головою вченої ради обрали директора УЛЯБП АПК, д.біол.н., професора Валентину Корнієнко, заступником Голови ради – заступника директора з наукової роботи, к.тех.н., доцента Юлію Сливу.
     Керівники структурних підрозділів лабораторії прозвітували про діяльність ввірених їм відділів за І півріччя цього року. Першим звітував керівник сектору аналітичного моніторингу та організації роботи із замовниками Євген Деркач.
     Відповідно до вимог системи управління, сектор аналітичного моніторингу та організації роботи із замовниками проводить усі перемовини із потенційними замовниками, що унеможливлює тиск замовника на виконавців випробувань і, тим самим, забезпечує об’єктивність та конфіденційність результатів випробувань.
     Завідувач науково-дослідного відділу моніторингу якості продукції АПК Наталія Дудченко акцентувала увагу присутніх на визначенні відділом великої кількості показників, які забезпечуються 3 співробітниками.
     Було відмічено специфіку виконання комерційних замовлень – це виконання комплексних послуг, зокрема і для забезпечення комплексної оцінки меду та м’яса та інших харчових продуктів. Поряд із тим було зазначено, що забезпечити комплекс випробувань відділ забезпечувати нині не може, так як деяке необхідне обладнання знаходиться в незадовільному та неробочому стані.
     Світлана Мідик, завідувач науково-дослідного відділу моніторингу безпеки продукції АПК, акцентувала увагу на найбільш перспективних напрямках досліджень відділу та співпраці з підрозділами НУБіП з метою подання спільних наукових проектів. Але знову ж таки, у відділі є питання щодо справності та вчасного технічного обслуговування обладнання та забезпеченні витратними матеріалами та реактивами.
     Наталія Волощук, завідувач науково-дослідного сектору фітосанітарної експертизи та сертифікації насіння, окрім основної комерційної та наукової діяльності наголосила на проведені навчань з підвищення кваліфікації як перспективний напрямок, який потрібно розвивати.
     Валентин Дрозда, завідувач науково-дослідного відділу дослідження проблем біорізноманіття, синергетики та сталого розвитку розглядає отримання міжнародних грантів як основну перспективу даного підрозділу. Ним за роки досліджень отримано понад 300 патентів України та зарубіжжя. Щодо потреб відділу було зазначено, що існує суттєва потреба в кваліфікованому персоналі.
     Про діяльність науково-дослідного відділу молекулярно-біологічних досліджень розповіла його керівник, Людмила Іщенко та ознайомила присутніх з планом перспективного розвитку підрозділу. Щодо перепон, які існують у відділі для досягнення поставлених цілей, були зазначені відсутність системного технічного обслуговування обладнання і, як результат, вихід з ладу обладнання та неможливість виконувати весь спектр вимірювань та задовольнити вимоги споживачів послуг УЛЯБП АПК.
     Лілія Виговська, яка очолює науково-дослідний відділ мікробіологічних досліджень, акцентувала увагу на основних напрямках діяльності.
     На засіданні також заслухали доповідь Олени Волосянко, керівника відділу навчально-методичної роботи.
     Завідувач центру токсикологічних досліджень, д.б.н., професор Світлана Хижняк розповіла про діяльність підрозділу, а це – проведення еколого-токсикологічних випробувань, методом біотестування з використанням нецільових об’єктів; токсикологічна оцінка; оцінка біологічної ефективності пестицидів та агрохімікатів; проведення держвипробувань токсичності пестицидів та агрохімікатів; надання наукових, науково-консультаційних та експертних послуг.
     Наталія Будник, начальник відділу матеріально-технічного забезпечення продемонструвала стан з розподілом матеріально-технічного забезпечення УЛЯБП АПК.
     Начальник науково-організаційного відділу впровадження систем управління, стандартизації та метрології Тетяна Колесникова представила основні критичні питання, щодо забезпечення діяльності лабораторії відповідно до сфери акредитації.
     Заступник директора з експертної діяльності Оксана Самкова зазначила перспективні напрямки діяльності, а саме: комплексне надання послуг; участь у державних програмах досліджень; забезпечення пакетних рішень завдань щодо надання лабораторних послуг; вивчення кон’юнктури ринку з метою вузькотехнологічного вирішення завдань; актуалізація програм різних видів небезпек; участь у державному плані моніторингу; розроблення стандартизованих методик проведення судових експертиз; отримання GLP акредитації.
     На завершення Валентина Корнієнко, директор УЛЯБП АПК представила для розгляду проєкт оптимізованої структури УЛЯБП АПК, враховуючи проведені співбесіди з колективом та шляхи виходу лабораторії з економічної кризи.
     Серед основних ризиків для забезпечення належної діяльності УЛЯБП АПК та задоволення потреб у послугах замовників, НУБіП України та інших зацікавлених сторін, структурні підрозділи УЛЯБП АПК визначають такі виклики як невідповідні температурні умови в приміщеннях лабораторії, особливо взимку; відсутність сервісного обслуговування приладів та необхідного обладнання; несвоєчасне придбання реактивів та витратних матеріалів; наявність обладнання, яке вийшло з ладу та потребує ремонту та заміни складових; недостатня кількість персоналу та відсутність мотивації співробітників.
 
     Наостанок Вадим Кондратюк відмітив високу професійну кваліфікацію та потенціал науковців лабораторії, пріоритетність послуг та науково супроводу в сфері АПК, які можуть надаватись працівниками УЛЯБП АПК, але гостро поставив питання стосовно шляхів виходу лабораторії з кризи, щодо виконання наукових досліджень; про наповнення спецфонду лабораторії для отримання гідних зарплат співробітників та самостійного погашення вартості комунальних послуг; зазначив про необхідність проведення ремонту обладнання та утеплення корпусів лабораторії.
     Вадим Миколайович побажав колективу лабораторії здоров’я, висловив надію і сподівання, що керівництвом буде обрано вірний курс для розвитку, розбудови та процвітання УЛЯБП АПК.
 
 
Світлана Мідик,
секретар вченої ради УЛЯБП АПК,
Валентина Корнієнко,
директор УЛЯБП АПК НУБіП України

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook