Викладачі кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна прослухали лекцію Даніеля Мюллера «Наукове введення до вивчення впливу кліматичних змін на сільське господарство в Україні»

16 травня 2021 року

12 травня викладачі кафедри Бикіна Ніна та Семенко Лариса прослухали лекцію Даніеля Мюллера на тему «Наукове введення до вивчення впливу кліматичних змін на сільське господарство в Україні». Основною ідеєю лекції було поглиблення нашого розуміння змін кліматичних умов та потенційних наслідків на агровиробництво України, включаючи їх багато численні наслідки антропогенного впливу на вуглецевий баланс та біорізноманіття. Основна увага була приділена викидам вуглецю який збільшується під впливом світової економіки.
    У зв’язку з економічною кризою було в рази сповільнене зростання викидів, але це не зупинило їх. Проведено аналіз підходів цих питань як із кількісною, так і якісною оцінкою.





     Не обійшов лектор своєю увагою і територію України провівши ретельний аналіз кліматичних змін що відбуваються. Розпочавши аналіз досліджень з 1901 – 2019 року виявив залежності між коефіцієнтом варіації на національному рівні з використанням даних про врожайність UKRSTAT 2019.




     Також розповів про проведену систематизацію адаптивних параметрів. До них було віднесено такі агрономічні заходи: посухостійкі культури; зрошення, вища ефективність використання води; зменшений обробіток ґрунту; висівання з меншою щільністю; три захисні пояси. Та запропоновано управління ризиками, що включали в себе: індексне страхування; диверсифікацію; системи раннього попередження.





   

    На завершення Даніель Мюллер наголосив, що тема зміни клімату – це найважливіша місія в 21-му столітті. Лектор назвав майбутні пріоритети: оцінка впливу майбутніх кліматичних умов на сільське господарство; кількісні ефекти від впливу екстремальних погодних явищ на продуктивність сільськогосподарських культур та тваринництва; вивчення впливу зміни клімату на інтенсивність виробництва та використання факторів виробництва; вивчення ефективності та дієвості варіантів адаптації.



Лариса Семенко


 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook