КЛЕПКО Алла Володимирівна

Особисті дані

У 2000р. з відзнакою закінчила біологічний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Після навчалася в аспірантурі в цьому ж університеті на кафедрі біохімії в 2004р. успішно захистила кандидатську дисертаційну роботу на тему «Енергетичний стан ентероцитів слизової оболонки тонкої кишки щурів за сумісної дії іонізуючої радіації та кадмію». З 2003р. по 2006р. працювала на посаді молодшого наукового співробітника лабораторії фізико-хімічної біології кафедри біохімії біологічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. З червня 2006р. працювала на посаді старшого, провідного наукового співробітника лабораторії радіаційної біохімії ІЕР ННЦРМ НАМН України. У 2017 році вступила в докторантуру на кафедру радіобіології та радіоекології факультету захисту рослин, біотехнологій та екології НУБіП України.
У 2012 р. присвоєно вчене звання старшого наукового співробітника (спеціальність «Радіобіологія»).
У 2021 р. захистила докторську дисертаційну роботу на тему «Молекулярні особливості реалізації ефектів, індукованих в гаметах ссавців іонізуючим випромінюванням».
Кількість наукових фахових праць 183, з них 74 статті у фахових виданнях, 3 глави в колективних монографіях, 1 патент на винахід, 2 патенти на корисну модель, методичні рекомендації та інформаційний лист.
 
 
Освіта: повна вища
- магістр біології (спеціальність «Біохімія», кваліфікація – біолог-біохімік, викладач біології, 2000 рік)
- кандидат біологічних наук (спеціальність 03.00.01 – Радіобіологія, 2004 рік)
- доктор біологічних наук (спеціальність 03.00.01 – Радіобіологія, 2021 рік)
 
 
Гранти, нагороди, стажування
2005-2006рр.– стипендія Державного фонду стипендій Греції для виконання досліджень на кафедрі дерматології в Медичній школі Патрського університету (м. Патра, Греція).
2007-2010рр. – реінтеграційний грант НАТО для проведення досліджень за науковим проектом "Оцінка ризику появи чоловічого непліддя у населення радіоактивно забруднених регіонів України"
2008-2010рр. –стипендія Шведського Інституту для участі в магістерській програмі з лабораторної діагностики та проведення наукових досліджень на кафедрі медицини Оребрського університету (м. Оребро, Швеція).
2010-2011рр.– докторська стипендія для проведення роботи за проектом "Вітамін Д та фертильність - взаємодія стероїдних гормонів та клінічні наслідки" на кафедрі ендокринології та ядерної медицини Медичного університету Граца, (м. Грац, Австрія).
2011-2012рр.– наукове стажування по системній біології, біоінформатиці та моделюванню біологічних процесів в школі біологічних наук Університету м. Сковде (Швеція).
2011р. – Премія Верховної Ради України найталановитішим молодим вченим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та наукових розробок за цикл наукових праць за темою «Впровадження комплексу клітинно-молекулярних методів діагностики у постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи».
 
Навчальна робота
Забезпечує високоякісне викладання навчальних дисциплін:
- для підготовки студентів ОС «Бакалавр» за спеціальністю 101 Екологія – Біобезпека (укр. та англ. мов.), Радіобіологія та радіоекологія (укр. та англ. мов.), Радіаційна безпека (укр. та англ. мов.), Радіаційний моніторинг (укр. та англ. мов.), Поводження з радіоактивними речовинами (укр. та англ. мов.);
- для підготовки студентів ОС «Бакалавр» за спеціальністю 162 Біотехнології та біоінженерія – Радіобіологія та радіоекологія (укр. та англ. мов.);
- для підготовки студентів ОС «Магістр» за спеціальністю 211 Ветеринарна медицина – Ветеринарна радіобіологія (англ. мов.);
 
 
Науково-дослідна робота
НДР «Наукове обґрунтування щодо повернення виведених з обігу радіоактивно забруднених земель 2-ї зони ЧАЕС для поповнення продовольчого потенціалу України», Фінансування грант НФДУ. Відповідальний виконавець.
НДР «Оцінка ролі вторинного радіоактивного забруднення агроекосистем органічними добривами», (2022-2023 рр.). Фінансування МОН України. Відповідальний виконавець.
НДР «Регуляторні механізми метаболізму в організмі за умов його адаптації до екзогенного впливу», (2023-2025 рр.). Фінансування МОН України. Відповідальний виконавець.
НДР «Целюлозоруйнуюча активність мікрофлори ґрунтів Українського Полісся в умовах радіоактивного забруднення та її участь у ґрунтоутворюючих процесах (включаючи пірогенно трансформовані ґрунти)», (2020-2021 рр.). Фінансування, грант НФДУ. Відповідальний виконавець.
Основний напрям наукових досліджень у теперішній час – вивчення біологічних ефектів рентгенівського та гамма-випромінювання в різних дозах на живі організми; оцінка надходження радіонуклідів з ґрунту у рослини; прогнозування надходження радіонуклідів 137Cs і 90Sr у сільськогосподарські культури, оцінка можливості повернення до господарського обігу виведених внаслідок аварії на ЧАЕС сільськогосподарських земель та безпечності ведення на них сільськогосподарського виробництва.
 
 
Міжнародна робота
Приймала участь в реалізації завдань «Об’єднаної українсько-норвезької програми освіти в галузі радіоактивності навколишнього середовища», що фінансується DIKU (Норвезьким агентством з міжнародного співробітництва та підвищення якості вищої освіти, Проект № CPEA-2015/10108). Постійно приймає участь у міжнародних конференціях та конгресах з усними чи постерними доповідями.
 
Культурно-виховна робота
Куратор магістрів І року навчання спеціальності «Екологія». Сприяє проведенню різних культурно-просвітницьких заходів. Організовує екскурсії для студентів у музеї та наукові установи.
 
Науково-організаційна робота
Член вчених рад НУБіП та факультету захисту рослин, біотехнологій та екології. Член науково-методичної ради зі спеціальності «Екологія».
 
Scopus ID – 5656116540 (https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=5656116540)
Google Scholar – https://scholar.google.com/citations?user=75Jz2HUAAAAJ&hl=en
ORCID – 0000-0002-7061-453X
 

Основні публікації 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook