Студенти гуртка «Фізіологія тварин» працюють у режимі онлайн

25 листопада 2020 року

23 листопада 2020 р. відбулося чергове онлайн засідання студентського наукового гуртка «Фізіології тварин». Тема заняття – вивчення типологічних особливостей вищої нервової діяльності та тонусу автономної нервової системи у тварин (методики). Сучасне ефективне ведення тваринництва неможливе без наукового обґрунтування фізіологічних процесів, які відбуваються в організмі тварин. Під час заняття студенти ознайомились з особливостями умовно-рефлекторної діяльності у корів.

Відомо, що дослідження вищої нервової діяльності надають можливість передбачити не тільки характер індивідуальних реакцій організму тварин, але й прогнозувати їх майбутню продуктивність. Основними функціональними характеристиками діяльності нервової системи є процеси збудження та гальмування.

Студенти-гуртківці засвоїли матеріал щодо встановлення тонусу автономної нервової системи у корів та його взаємозвʼязок із типами вищої нервової діяльності. Була розглянута та дана коротка характеристика сили, врівноваженості та рухливості нервових процесів за розробленою кафедрою методикою. Суть методу полягає у спостереженні за поведінкою, реакцією тварини на експериментатора; реакцією голодної тварини на подачу корму; несподівані сенсорні подразники і утворення умовних рефлексів.

За результатами тригеміновагального тесту встановлювали тип вегетативної регуляції фізіологічних функцій і, відповідно, таку тварину відносили до нормотоніків, симпатикотоніків або ваготоніків.
Результати обох експериментів (вивчення типів вищої нервової діяльності і тонусу автономної нервової системи) обробляли статистично і на їх підставі робили висновки про взаємозв’язки та взаємовпливи кортикальних і вегетативних механізмів регуляції фізіологічних функцій в організмі корів.

 

Олена Журенко, керівник гуртка,
доцент кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого

 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook