Перше переливання крові

15 червня 2020, 11:51

Система кровообігу в людському тілі була описана в опублікованому «Анатомічному дослідженні про рух серця і крові у тварин» в 1628 році англійським вченим Вільямом Гарвеєм, який відкрив закон кровообігу і вивів основні принципи руху крові в організмі. Його наукові висновки через деякий час дозволили приступити до розробки методики переливання крові.
 

15 червня 1667 року професор математики, філософії та медицини Сорбонни Жан-Батист Дені перелив 16-річному юнакові, що страждав лихоманкою, 9 унцій (близько 250 кубічних сантиметрів) крові ягняти, після чого хворий швидко одужав. Цей факт по праву вважається унікальним, оскільки про існуючі групи людської крові дізналися лише 250 років потому. Наступні спроби повторити успіх Дені нерідко приводили до трагічних наслідків і переливання крові у Франції заборонили.
 


Перше переливання крові


Справжнім проривом в практиці переливання крові стали експерименти британського акушера Джеймса Бланделла, який у 1818 році врятував життя однієї зі своїх пацієнток, переливши їй кров чоловіка. Протягом 19 століття цей досвід використовувався іншими лікарями, однак, незважаючи на явний прогрес, відсоток невдалих переливань залишався дуже високим і ця процедура вважалася вкрай ризикованим методом.
 


Джеймс Бланделл

У 1900 році австрійський лікар Карл Ландштейнер відкрив перші три групи крові – A, В і С. Незабаром до списку була додана і четверта – AB. Ці відкриття дали потужний поштовх дослідженням в галузі перехресної сумісності крові. У 1907 році в Нью-Йорку було здійснене перше переливання крові хворому від здорової людини, з попередньою перевіркою їх крові на сумісність. Лікар Рубен Оттенберг, який робив переливання, з часом звернув увагу на універсальну придатність I групи крові.

Джерела: 1, 2, 3, 4

Підготував проф. Віктор Трокоз

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook