Дистанційне навчання на кафедрі геодезії та картографії у розпалі

25 березня 2020 року

На жаль, 2020 рік кожному запамятається не тільки аномально теплою зимою, але і пандемією коронавірусу у світі. Наша держава також не стала вийнятком та запровадила цілий ряд обмежувальних заходів, які змінили буденне життя кожного громадянина.


Так, на підставі рішення Кабінету Міністрів України та виконавчого органу Київської міської ради, ректоратом НУБіП України 11 березня 2020 року прийнято важливі рішення щодо попередження розповсюдження нової короновірусної інфекції (COVID-19) та введено обмежувальні заходи на території студентського містечка й університету в цілому.


Тому упродовж періоду з 12 березня по 3 квітня 2020 року оголошено про перехід освітнього процесу на дистанційну форму навчання студентів, слухачів, аспірантів, докторантів. При цьому очікується відновлення аудиторних занять за звичайним режимом в понеділок, 6 квітня 2020 року, хоча існує небезпека продовження дії карантину й надалі.


Для кафедри геодезії та картографії це не стало проблемою, адже майже на всі навчальні дисципліни, які забезпечуються НПП нашої кафедри, створені електронні навчальні курси на платформі elearn. Отже, ці обставини дали можливість провести апробацію дистанційного навчання у повному обсязі, визначити недоліки та плюси.


Лекційні заняття викладачі проводять не тільки із використанням elearn, але й електронної платформи zoom. Успішно пройшла лекції професора кафедри Євсюкова Т. для студентів першого курсу з навчальної дисципліни «Топографія».


Також студенти другого курсу працюють дистанційно над вивченням дисципліни «Електронні геодезичні прилади». Лекційний курс веде доцент Жук О., а лабораторні роботи - доценти Шевченко О., Опенько І., Кривов"яз Є.


Вивчення навчальної дисципліни «GNSS спостереження в прикладних задачах геодезії» також відбується із використанняи elearn для студентів третього курсу (ведучий дисципліни – доцент Опенько І.).


Наприклад, студентки 2-го курсу факультету землевпорядкування Надія Іщенко та Аліна Малишок дистанційно працюють з ЕНК «Геодезія». Вони виконують самостійну роботу № 4 «Вирівнювання системи теодолітних ходів способом середнього вагового». Викладач відповідає оперативн на запитання, які виникають у процесі виконання роботи.


Викладачі кафедри геодезії та картографії забезпечують викладання дистанційно навчальних дисциплін не тільки на факультеті землевпорядкування, але і в інших структурних підрозділах НУБіП України
Так, професор Іван Ковальчук та доцент Вячеслав Богданець активно працюють в elearn зі студентами першого курсу ННІ неперервної освіти і туризму (предмет Туристичні ресурси України). Студенти ознайомлюються з презентаціями, виконують практивні роботи, звертаються з запитаннями до викладачів.

Професор Іван Ковальчук та асистент Катерина Лук’янчук працюють в elearn зі студентами першого курсу спеціальності «Міжнародні відносини» (Гуманітарно-педагогічний факультет), предмет «Політична географія країн світу». При необхідності задіюються також електронна пошта, Viber, зрештою телефон. В цілому, навчальний процес відбувається практично у звичному режимі.

Професор Іван Ковальчук та асистент Катерина Лук’янчук працюють зі студентами дистанційно. З теоретичною частиною студенти, які вивчають оцінку господарської придатності рельєф, можуть ознайомитися на курсі Elearn. Практичні і самостійні роботи студенти завантажують в Elearn, а також надсилають для перевірки на e-mail викладачів. Крім того в Telegram та Viber постійно здійснюються консультації з приводу виконання практичних робіт. Також студентам надсилаються відео-пояснення робіт, зокрема, як правильно виділяти тальвеги і вододіли на топографічних картах. Студенти готуються до проходження модульного тестового контролю.

Доценти Л. Рафальська та В. Богданець використовують атестовані електронні навчальні курси з геодезії для студентів 1 курсу ННІ лісового та садово-паркового господарства, де наведені лекції, презентації, індивідуальні завдання для лабораторних і практичних робіт та детальні методики їх виконання. Роботи на перевірку студенти надсилають на е-mail.

 Студент  ННІ лісового і садово-паркового господарства Подлєсний М. за вивченням геодезіі

Валерій Влаєв, студент 3-го курсу факультету землевпорядкування, дистанційно працює на ЕНК «Топографо-геодезичне забезпечення земельно-кадастрових робіт» з теоретичним матеріалом дисципліни.

 

Студенти 2 курсу виконують практичні завдання з дисципліни «Математична обробка геодезичних вимірів».

 

Нагадуємо та просимо всіх студентів дотримувати правил карантину!

Богдана Ярова,
старший викладач кафедри геодезії та картографії

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook