Науковий гурток "Бізнес аналітика"

Результати діяльності гуртка

Основні результати роботи студентського наукового гуртка

 «Бізнес-аналітика»

 

За підсумками 2022 року студентами –членами гуртка під керівництвом НПП кафедри опубліковано 20 тез доповідей.

У роботі наукового гуртка активно використовуються можливості навчально-наукової платформи «Бізнес-аналітика: від теорії до практики», яка складається з блоків  інформаційного і аналітичного забезпечення бізнес процесів і практичної реалізації бізнес-аналізу з використанням сучасних програмних продуктів (EXCEL, SPSS, Gretl, R-програмування).

19 квітня 2023 року члени кафедри статистики та економічного аналізу та учасники студентського наукового гуртка «Бізнес - аналітика» у режимі Zoom конференції Join Zoom Meeting

https://us05web.zoom.us/j/4758172856?pwd=UUtmQmNjajVGaHlVMHlUWEo5TW9kQT09  Meeting ID: 475 817 2856

 презентували і обговорили теоретичні і практичні напрями  своїх досліджень.

З цікавою і змістовною інформацією на тему «Корисність аналітичної інформації та функції АГД»  виступила завідувач кафедри, доктор економічних наук, професор Лазаришина І.Д. Доктор економічних наук, професор Савчук В.К. презентував свою доповідь на тему: «Інформаційне забезпечення бізнес-процесів». Ключовими питаннями були : економічна сутність бізнес-процесів аграрних формувань, їх класифікація і формалізація, інформаційне забезпечення бізнес-планування та здійснення бізнес-процесів..

З результатами своїх наукових досліджень виступила член гуртка «Бізнес-аналітика» студентка магістратури за спец. 071 «Облік і оподаткування» Яна Куделя, яка детально зупинилася на проведених наукових дослідженнях щодо удосконалення аналітичного забезпечення управління інвестиційною привабливістю суб»єктів господарювання.

Цікавими науковими спостереженнями та узагальненнями поділився Вадим Чорновол, який за даними сільськогосподарського підприємства «Мрія» провів детальний SWOT-аналіз сильних і слабких сторін діяльності підприємства та можливостей і загроз для підприємства з урахуванням умов військового стану в Україні.

Кухарчук Юля оприлюднила наукову доповідь на тему «Можливості розвитку методики аналізу конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств на основі інноваційних підходів».

За підсумками представлених доповідей відбулось плідне і цікаве обговорення, що сприятиме подальшому розвитку наукових досліджень студентів під керівництвом викладачів кафедри.

    Члени студентського наукового гуртка «Бізнес-аналітика» прийняли активну участь 05-06 жовтня 2022 р. у роботі  IV Міжнародної науково-практичної конференції «Стратегія інноваційного розвитку аграрних формувань України: аналітико-прогнозний аспект».


      До проведення конференції долучилися науковці та практики з різних країн; зокрема з Університету Міссурі (США); Університету Фоджа (Італія); Варшавського університету наук про життя (Республіка Польща); Університету Марії Кюрі-Склодовської у Любліні (Республіка Польща); Академії прикладних наук ім. Станіслава Сташіца в Пілі (Республіка Польща); Університету прикладних наук Вайенштефан-Тріздорф (Німеччина); Університету Відня (Австрія), Вищої технічної школи у Цюріху(Швейцарія), а також провідні вчені та молоді науковці вітчизняних університетів та наукових установ.
    На конференції було обговорено актуальні проблеми удосконалення інформаційно-аналітичного забезпечення управління інноваційним розвитком аграрних формувань України в сучасних умовах. Наукова дискусія відбувалася за наступними тематичними напрямами: аграрні формування в повоєнний період: проблеми і пріоритети розвитку; інформаційно-інноваційне забезпечення управління стратегічним розвитком в умовах повоєнної стабілізації; аналітико-прогнозні тренди соціально-економічного розвитку аграрних формувань в Україні й у світі; фінансове забезпечення повоєнного відновлення інноваційного розвитку суб’єктів господарювання.
   
     Протягом пленарного засідання конференції були представлені змістовні доповіді за тематикою конференції. Декан економічного факультету, професор Діброва А.Д. презентував результати дослідження щодо прогнозування наслідків впливу вартості мінеральних добрив на розвиток ринку кукурудзи в Україні з використанням моделі AGMEMOD.

     Продовжуючи обговорення переорієнтації інформаційно-аналітичного забезпечення концептуальних засад державного управління, заступник керівника секретаріату Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, к.ю.н. Форсюк В.Л. прокоментувала основні зміни і перспективи трансформації оподаткування аграрного бізнесу.
     Друга, англомовна частина пленарного засідання, стала платформою обговорення стратегій інноваційного розвитку аграрних формувань в сучасних реаліях за участі іноземних спікерів. Професор Університету Фоджа Едгардо Сіка розглянув засади сучасних наукових підходів до дослідження ефективності та доцільності використання різних складових політики в аграрному секторі.

 

Продовжили секційні обговорення науковці Академії прикладних наук ім. Станіслава Сташіца в Пілі професор хабілітований Ян Полцин та адьюнкт Вікторія Вовк, які представили результати наукових напрацювань щодо бачення доданої вартості інтелектуального капіталу як міри продуктивності аграрного підприємства.
    Свою підтримку на конференції висловив і професор Варшавського університету наук про життя Маріуш Хамульчик, який також разом із колегами Кароліною Павлак та Джоаною Стефанчук детально розглянули наслідки і оцінили вплив війни в Україні на продовольчу безпеку в світі. Професор Маріуш Хамульчик наголосив на основних викликах і можливостях, які стоять не лише перед Україною, а й світовою спільнотою в цілому.
      Професор кафедри статистики Університету Міссурі (США) Сунак Чакраборти презентував дослідження і досвід щодо особливостей використання автоматизованих аналітичних інструментів для ведення ефективного та смарт сільського господарства.

     Noah Fатемі, директор компанії Capital accountants LTD присвятив свою доповідь розкриттю особливостей ринку консалтингової діяльності на вітчизняному та європейському ринках. Також було відмічено ряд суперечностей і проблем обліку та наголошено на численних нереалізованих можливостях на вітчизняному ринку.

     

      На засіданні студентського наукового гуртка «Бізнес-аналітика» по завершенню конференції члени гуртка сформували напрямки своїх подальших наукових досліджень.

       19-20 квітня 2022 р. відбулася УІ Міжнародна науково-практична он-лайн конференція «Роль молоді у розвитку АПК України» на базі НУБіП України, у якій прийняли участь керівник наукового студентського гуртка «Бізнес-аналітика» проф.  Інна Лазаришина і члени гуртка, магістри спец. 071 Облік і оподаткування Ліза СістукЮлія Малишко. Вони підготували доповіді на цю конференцію, які попередньо були обговорені на засіданні гуртка 5 квітня 2022р. Участь студентів у таких заходах сприяє розширенню їх професійних компетентностей і системному баченню проблем, що існують у аграрному секторі економіки України та шляхів їх подолання.

У рамках роботи гуртка з презентацією своїх наукових досліджень перед членами гуртка 16 січня 2022 року виступила аспірант кафедри  Федорченко Христина  на тему «Аналітичний моніторинг фінансового забезпечення розвитку сільськогосподарських підприємств», яка залучає  модулі програми SPSS .

15 квітня 2021 року учасники студентського наукового гуртка «Бізнес-аналітика» прийняли участь у ІІ Всеукраїнській студентській науково-практичній інтернет-конференції «Теорія і практика облікового, аналітичного та правового забезпечення  управління підприємствами аграрного сектору в умовах сучасних викликів», присвяченій 70-річчю економічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України.

З доповідями на конференції виступили:

1. Сорокіна К.В Економетричне моделювання та прогнозування виробництва зернових та зернобобових культур

2Мусій А.Л. Обліково-аналітичне забезпечення управління розрахунками з оплати праці.

Учасники гуртка «Бізнес-аналітика» - здобувачі  вищої освіти ІІ ступеня спеціальності 071 «Облік і оподаткування» відзначені почесними дипломами за актуальність тематики та змістовність доповіді:

І місце  Мусій  А. Л. з доповіддю на тему «Обліково-аналітичне забезпечення управління розрахунками з оплати праці» (керівник – к.е.н., доц. Куць Т.В.)

Сорокіна К.В. з доповіддю на тему «Економетричне моделювання та прогнозування виробництва зернових та зернобобових культур» (керівник – к.е.н., доц. Симоненко О.І.)

 

 

Наприкінці 2020 р. випускники магістратури за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування» за освітньою програмою «Стратегічний облік і бізнес-соціальна аналітика» підсумували результати свого навчального та наукового життя в університеті та поділилися своїми першими професійними здобутками. Всі магістри відмічають вагомість і конкурентоспроможність отриманих сучасних знань з бізнес-аналітики, отриманих на кафедрі статистики та економічного аналізу і наукових досліджень у рамках студентського наукового гуртка «Бізнес-аналітика» у НУБіП України.

 Староста групи Посільська Марія Олегівна згадує, що навчання у магістратурі доповнювалося різноманітною цікавою науково-дослідною роботою під керівництвом д.е.н., професора, завідувачки кафедри статистики та економічного аналізу Лазаришиної І.Д., а саме участь у роботі студентського наукового гуртка «Бізнес-аналітика»; підготовка чотирьох наукових публікації за темою обліково-аналітичного забезпечення антикризового управління на підприємствах в сучасних умовах; виступи на п’яти міжнародних науково-практичних студентських конференціях, тощо.

Отримані знання та досвід, Марія впевнено використовує як в процесі професійної діяльності, так і в повсякденному житті. Після закінчення магістратури Посільська М.О. працює консультантом з бухгалтерських та податкових питань у ТОВ «Елд фор ком».

 Вагомими є наукові досягнення серед випускників магістратури 2020 року  Бойчас Дарини Андріївни.

Дарина була найактивнішою учасницею гуртка «Бізнес-аналітика» протягом усього періоду навчання. Вона також активно приймала участь у студентських конференціях та за роки навчання у НУБіП України опублікувала 3 статті та 15 тез. Значним результатом такого добросовісного ставлення до навчання є перемоги у конкурсах наукових робіт, зокрема у 2018/19 н.р. перше місце за результатами I туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціалізацією «Економічна аналітика та статистика» на тему: «Хмарні технології в бухгалтерському обліку та аналізі: ідентифікація стану та перспективи розвитку» (керівник – Музиченко А.О.) та у 2019/20 н.р. перше місце серед студентських робіт на тему: «Діджиталізація облікових процесів на сільськогосподарських підприємствах»(керівник – Рябенко Л.М.).

Під час захисту магістерської роботи, Дарина продемонструвала високий рівень теоретичних та практичних знань за темою: «Організація інформаційної бази для аналізу фінансового стану підприємств в умовах діджіталізації», отримала заслужений найвищий бал за виконану роботу та запрошення на навчання у аспірантуру університету.

Крім того, вже з четвертого курсу вона легко знайшла престижну роботу за фахом і успішно справлялася із практичними завданнями. Зараз Дарина є здобувачем освітньо-наукового ступеня «доктор філософії» за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування». Отримані знання та досвід, Марія впевнено використовує як в процесі професійної діяльності, так і в повсякденному житті. Після закінчення магістратури Посільська М.О. працює консультантом з бухгалтерських та податкових питань у ТОВ «Елд фор ком».

 12 листопада 2020 р. відбулося чергове засідання наукового студентського гуртка «Бізнес-аналітика». Робота гуртка проходила  формі жвавої дискусії, обміну думками з питань обліково-аналітичного забезпечення управління підприємствами аграрного сектору економіки України в умовах сучасних викликів.

Заслухано і обговорено доповіді здобувачів вищої освіти ІІ ступеня спеціальності 071 «Облік і оподаткування», які були рекомендовані до участі в 74-ій студентській науково-практичній онлайн конференції «Концептуальні засади збалансованого розвитку аграрного сектору економіки України в умовах глобальних викликів» (19 листопада 2020 р., НУБіП України):

1. Гуржій П. В. Облік витрат на впровадження інтернет торгівлі як ефективного методу комерційної діяльності.

2. Зволинська О.В. Особливості формування та обліку доходів від реалізації продукції.

3. Кузнецов Б. О. Нематеріальні активи як важлива складова капіталу підприємства.

4. Лавринович О.  Облік та аудит заробітної плати як інструмент підвищення ефективності управління підприємства.

5. Фесюк Н.В. Фiнaнсовa стрaтегiя у системi упрaвлiння підприємством.

  

       15 травня 2020 р. відбулося засідання студентського наукового гуртка «Бізнес - аналітика»  кафедри статистики та економічного аналізу, присвячене святкуванню Дня науки у форматі ZOOM – конференції. На засіданні гуртка були присутні 17 студентів-магістрів спец. 071 «Облік і оподаткування» та викладачі кафедри: відповідальна за студентську наукову роботу, к.е.н., доцент Чухліб А.В. та проф. Лазаришина І.Д. Обговорювалися актуальні питання, пов’язані з науковою складовою магістерських робіт, аналітичним обґрунтуванням управлінських рішень, важливістю відображення наукових здобутків у портфоліо. Відбувся плідний обмін думками студентів і викладачів. Студентів –магістрів зорієнтовано на необхідність подальшого наукового дослідження в рамках магістерських робіт.

 

6 листопада 2019 р. кафедрою статистики та економічного аналізу був проведений круглий стіл на тему: «Проблеми статистико-економічного аналізу розвитку аграрного бізнесу»Метою заходу було проаналізувати основні вектори розвитку аграрного сектору з застосуванням сучасних статистичних засобів в умовах глобальних викликів, у якому активну участь прийняли члени студентського наукового гуртка «Бізнес-аналітик».

Можливості використання статистичної інформації в стратегічному аналізі підприємств аграрного сектору та підвищення результативності економічної науки розглянули у своїх доповідях Інна Лазаришина, д.е.н., професор, завідувач кафедри статистики та економічного аналізу НУБіП України та Василь Савчук,  д.е.н, професор кафедри статистики та економічного аналізу НУБіП України.

 

Іноземні учасники круглого столу дистанційно долучилися до обговорення теми. Крістофер К. Вікле (Christopher K. Wikle)професор, завідувач кафедри статистики та Сунак Чакраборті (Sounak Chakraborty), доцент кафедри статистики університету Міссурі, США представили доповідь на тему «Deep Learning, Machine Learning and Statistics – An Uncertainty Perspective». Автори представили сучасні фундаментальні підходи з імовірнісного статистичного моделювання та сфокусувалися на багаторівневих ієрархічних моделях.

 

 

Агнешка Кістер (Agnieshka Kister)доцент кафедри маркетингу Університету Марії Кюрі Склодовської у Любліні (Польща) представила доповідь на тему: «Costs in Management of Health Care».

 

Оксана Скарсем (Oksana Skarsem)комерційний менеджер компанії зі Швейцарії представили доповідь на тему «Modern Approaches Of Economic Analysis In Business». Автор відмітила, що сучасний менеджмент – це суцільне прийняття рішень в максимально невизначених умовах, під час повсякчасного зростання обсягів інформації і її джерел. Тому, нині існує реальна потреба в новій онлайн-аналітиці, особливості та засади організації якої були представлені у доповіді.

 

В обговоренні прийняли участь викладачі, аспіранти, магістри та члени студентського наукового гуртка «Бізнес-аналітика».

  

   

   

 Семінар був цікавим та корисним як для викладачів кафедри, так і студентів спеціальності 071 «Облік і оподаткування», адже на обговорення були винесені питання надзвичайно актуальні в нинішніх умовах розвитку нашої країни.

 

 

  

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook