У фокусі уваги – освіта іноземних громадян

1 квітня 2019 року
     26-27 березня 2019 року за участі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич пройшов Другий український форум міжнародної освіти. Участь у ньому взяли як представники академічної спільноти, так і представники компаній ректрутерів та іноземних посольств. НУБіП представляли директор ННЦ міжнародної діяльності Олександр Лабенко та його заступник Володимир Афанасенко.

     У межах форуму презентували та обговорили бачення МОН щодо реформування системи підготовки іноземних громадян та осіб без громадянства вишівУкраїни.
    Серед новацій, які планується прийняти, необхідність функціонування в університеті окремого структурного підрозділу з роботи з іноземцями та особами без громадянства (до функцій якого, зокрема, належить надання інформаційних, методичних, консультативних та організаційних послуг), оформлення запрошень на навчання, організаційна робота із забезпечення оформлення посвідки на тимчасове проживання, реєстрації місця проживання і перебування іноземців та осіб без громадянства в українському закладі освіти на законних підставах. Штат такого підрозділу має складатися виключно із працівників, які володіють англійською та/або французькою мовою на рівні не нижче В1 (із розрахунку не більше 100 іноземців та осіб без громадянства на 1 працівника). А ще – наявність вебсторніки англійською мовою щодо умов вступу для іноземців та осіб без громадянства. До речі, НУБіП вже відповідає всім цим вимогам.

    Проект положення планується затвердити до кінця цього календарного року. Крім того, враховуючи необхідність підвищення контролю за рівнем знання іноземними громадянами та особами без громадянства української мови (чи іншої мови підготовки студентів) вже з цього року буде здійснене ЗНО з мови навчання для іноземних студентів після закінчення першого курсу в українських вишах. За словами Лілії Гриневич, вже з 2020 року ЗНО з мови навчання будуть здавати усі іноземні студенти після закінчення 1-го курсу.
     Всі вищезазначені новації покликані зменшити бюрократію та підвищити вимоги до якості освітніх послуг.

Олександр Лабенко,
директор ННЦ міжнародної діяльності

Довідково: Проект постанови про зміни до проекту постанови Кабінету Міністрів України
«Про внесення змін до ліцензійних умов провадження освітньої діяльності»

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook