Рада роботодавців факультету ветеринарної медицини визначила шляхи покращення рівня підготовки лікаря ветеринарної медицини

25 березня 2019 року

22 березня 2019 року відбулося чергове засідання Ради роботодавців факультету ветеринарної медицини НУБіП України, на якому був заслуханий звіт голови ради, доктора ветеринарних наук, професора, член-кореспондента НААН України Сергія Ничика та визначено основні шляхи покращення рівня підготовки лікаря ветеринарної медицини на факультеті. На засіданні були присутні 15 членів Ради роботодавців, які представляли Головні управління Держпродспоживслужби у Київській, Чернігівські областях, Південно-західну регіональну службу ветеринарно-санітарного контролю на державному кордоні та транспорті, приватні ветеринарні компанії та клініки, науково-дослідні установи, громадські організації та малий і середній бізнес. На засіданні також були присутні керівники факультету та їх заступники, завідувачі кафедр та визнані професори.

Ректорат представляв куратор факультету ветеринарної медицини, проректор з навчальної і виховної роботи НУБіП України, доктор економічних наук, професор, академік НААН України Сергій Кваша, який і відкрив засідання. Сергій Кваша сердечно привітав усіх учасників зібрання і побажав активної і творчої роботи. Він також передав найщиріші вітання від ректора університету Ніколаєнка Станіслава Миколайовича і зазначив, що такі семінари-наради дуже важливі у контексті підготовки лікаря ветеринарної медицини у сучасних умовах, адже поєднання теорії і практики є визначальним у підготовці фахівця з ветеринарної медицини.


Надалі декан факультету Микола Цвіліховський проінформував учасників про ті позитивні зміни, які відбуваються на факультеті і акцентував увагу на тому, що через півтора року факультет буде відзначати свій Ювілей – 100 років! Він зазначив, що для якісної підготовки студентів та покращення навчального процесу необхідно відкривати нові навчальні лабораторії, модернізувати існуючі, обладнати лабораторії сучасними приладами та матеріалами, запроваджувати нові бази навчальних та виробничих практик з новітніми європейськими технологіями, впроваджувати наукові розробки у виробництво.

Микола Цвіліховський впевнено сказав, що факультет динамічно розвивається, поповнюється новими докторами наук, покращується матеріально-технічна база, ведуться поточні ремонти корпусів і навчальних лабораторій. І в цьому велика заслуга ректорату університету, і, особливо, ректора Станіслава Ніколаєнка та членів ради роботодавців, які допомагають вирішувати поставлені завдання у підготовці кадрів для агросектору та ветеринарної медицини.


На засіданні Ради роботодавців Сергій Ничик зробив короткий аналіз проведеної роботи та зазначив, що, враховуючи економічні труднощі в цілому в державі, недостатнє державне фінансування закладів вищої освіти, значні витрати на комунальні платежі, факультету самотужки, без підтримки бізнесу, меценатів, певної допомоги зі сторони ради роботодавців важко готовити спеціалістів ветеринарної медицини в сучасних умовах, тим більше до Європейських вимог, вимог МЕБ. Він зазначити, що всі представники Ради роботодавців в певній мірі за допомогою різних механізмів допомагають факультету ветеринарної медицини НУБіП України у підготовці фахівців для галузі знань «Ветеринарна медицина». Тим паче, що більшість представників Ради роботодавців є випускниками цього факультету. Це перерахування коштів у Благодійний фонд «Голосіївська ініціатива – 2020», передача в користування обладнання та приладів для навчального процесу, надання баз навчальних та виробничих практик, стажування студентів і викладачів на товарних підприємствах, цільове спрямування коштів для поточних ремонтів та проведення загально-факультетських заходів, конференцій, проведення виїзних занять, особливо для магістрів, тощо. У робочому порядку відбулися засідання навчально-методичної комісії факультету, групи представників роботодавців та керівництва деканату, визначений той об’єм навчальних дисциплін, які забезпечують компетентності лікаря ветеринарної медицини. Разом з тим, вибіркова складова навчального плану повинна відповідати вимогам теперішнього ринку праці.

І Рада роботодавців, її представники можуть в цьому плані допомогти, визначившись у вибіркових дисциплінах навчального плану. Він також відмітив, що роботодавці факультету із задоволенням надають свої бази для проходження навчальних і виробничих практик. Щорічно на товарних підприємствах, у приватних клініках дрібних тварин, державних установах, науково-дослідних інститутах проходять практику більше 200 студентів. Студенти з Вроцлавського природничого університету (Польща) по договору з НУБіП України і факультетом також проходять стажування в ТОВ «Українська молочна компанія», ТДВ «Терезине» і ін. Рада роботодавців співпрацює з факультетом у плані стажування і викладачів, особливо на потужних, товарних підприємствах з сучасними європейськими технологіями. Кожний рік більше 20 осіб проходять таке стажування. Сергій Ничик окреслив і інші питання, які факультет ветеринарної медицини вирішує разом із роботодавцями.

В обговоренні даного питання взяли участь заступник академіка-секретаря відділення ветеринарної медицини НААН України, докт. вет. наук, професор Станіслав Долецький, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини у Чернігівській області Віктор Кульбако, експерт наукової комунікації ТОВ «Роял Канін Україна» Юлія Романишина, завідувач кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка Олег Мельник, серетар Ради роботодавців Василь Данілов та інші. Усі схиляються до однієї думки: теорія і практика повинні бути разом і тільки у поєднанні цих двох категорій можна підготовити кваліфікованого лікаря ветеринарної медицини.

І ще одне питання, яке турбувало усіх представників Ради роботодавців факультету, це – відновлення статусу ветеринарної медицини в Україні і повернення до попередньої структури, коли існував Державний комітет ветеринарної медицини України.
Рада роботодавців розглянула і інші питання сьогодення факультету і ветеринарної медицини в Україні.


Секретар Ради роботодавців, заступник декана факультету ветеринарної медицини Василь Данілов,

заступник декана Юрій Жук

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook