Рекордні врожаї навчально-дослідних господарств на жнивах 2018

11 серпня 2018 року

     Нині у навчально-дослідних господарствах НУБіП України по-справжньому гаряча пора: жнива. На сьогодні в усіх НДГ практично завершилась косовиця ранніх зернових культур.

     Хоча жнива 2018 розпочалися дещо раніше, ніж зазвичай, але через дощі закінчуються пізніше. Як завжди природа випробувала аграріїв на міцність. Всього по університету зібрано збіжжя на 92,3% площ. Намолочено 8900 тонн зерна при середній урожайності 45,8 ц/га. Це майже на 10 ц/га більше минулорічних показників.

     Першими жнива розпочали у НДГ «Ворзель». Під керівництвом директора Геннадія Білухи тут зібрано 200 тонн зерна озимих зернових культур з урожайністю 25 ц/га. Такої урожайності в цьому господарстві не було уже десять років.
     Фаворитом цьогорічних жнив стала Агрономічна дослідна станція. Вперше за багато років тут зібрано 2000 тонн ранніх зернових, в тому числі 1890 тонн озимої пшениці. Її урожайність – 65,5 ц/га, а ранніх зернових на круг – 62,4 ц/га. Всього зібрано на 566 тонн зерна більше, ніж минулого року, а урожайність піднялась в середньому на 20 ц/га. ННВП «Дослідне поле» зібрало вдвічі більше ранніх зернових, ніж минулого року з середньою урожайністю 44,8 ц/га. Урожайність же озимої пшениці становить 64 ц/га. В цьому році на дослідному полі отримано найвищий урожай цієї культури – сорту Центилівка (71,6 ц/га, на посівах кафедри землеробства під керівництвом професора Семена Танчика.

     Як завжди, високі стабільні результати показує Великоснітинське НДГ ім. О.В.Музиченка. На 10 серпня тут повністю зібрано озиму пшеницю на площі 600 га, намолочено 3442 тонни зерна при урожайності 57,4 ц/га. Завершено і збирання ячменю: зібрано 365 га, намолочено 1456,3 тонни зерна з середньою урожайністю 39,8 ц/га. Це практично на 10 ц/га перевищує минулорічну урожайність цієї культури. Загалом цьогорічний здобуток господарства по намолоту зерна ранніх зернових на 1000 тонн перевершує минулорічний, а урожайність – на 7 ц/га. До жнив було залучено п’ять зернозбиральних комбайнів, чотири з яких господарство підготувало власними силами. Ще один комбайн надано за договором. Кращі комбайнери господарства – Олександр Перунов та Микола Веселовський, які намолотили по 1000 тонн зерна. Завдяки сухій погоді, робота починається з самого ранку і не припиняється до пізнього вечора. Всі допоміжні служби працюють злагоджено. На полі постійно працює мобільна ремонтна бригада, забезпечуючи умови якісної роботи комбайнерів. Одночасно із збиранням зерна йде пресування соломи та звільнення площ під оранку.

    Нагадаємо, що ще чотири роки тому господарства були збитковими і мали багатомільйонні борги. Лише зміна підходів, управління господарствами і покладення в основу діяльності навчальні практики студентів забезпечили такі результати.
     У Ніжинському агротехнічному інституті повністю зібрано озимі зернові культури. Намолочено 850 тонн зерна з урожайністю 43,1 ц/га, що на 9,7 ц/га вище, ніж минулого року. В цьому НДГ – єдиному серед всіх в університеті вдалося отримати продовольче зерно ІІІ класу, що є дуже хорошим показником, тому що через дощі основна маса зерна за якістю відноситься до фуражної пшениці.

    Зібрані озимі зернові і в університетських коледжах. Так, у Немішаївському агротехнічному коледжі, завдяки вдалому підбору сортів жита та тритікале, зібрано 200 тонн зерна з урожайністю 29,6 ц/га – рекорд для даного господарства. У Заліщицькому агроколеджі також завершено збирання озимих зернових культур: зерна намолочено 350 тонн, що на 150 тонн більше у порівнянні з минулим роком. Попереду – збирання ярих зернових.

     Отже, перший етап жнив завершується, але попереду ще багато роботи. На черзі – заготівля силосу, збирання соняшнику, кукурудзи на зерно, сої. Сподіваємось на високі результати і вдале завершення жнив 2018.

Василь Туринський,
начальник відділу організаційної
діяльності НДГ та навчально-виробничої практики

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook