Доцент кафедри охорони праці та інженерії середовища Тамара Білько провела тренінг на нараді НАК «Нафтогаз України»

20 червня 2018 року

     У нараді з питань безпеки дорожнього руху на підприємствах Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», яка зібрала 95 учасників із 23 підприємств компанії, органів державної влади, представників Національної поліції України, Державної служби України з безпеки на транспорті, Державної служби України з питань праці, науково-дослідних та експертних організацій, редакцій спеціалізованих друкованих видань, міжнародних експертів та аудиторів, яка пройшла в Полтаві, взяли активну участь і представниця НУБіП.

     Доцент кафедри охорони праці та інженерії середовища Тамара Білько провела тренінг «Домедична допомога при ДТП, автомобільна аптечка».

  

     Щодня Україна втрачає 12 осіб на дорогах. Середній показник смертності від надзвичайних ситуацій становить 130-135 осіб на 100 тисяч населення (що перевищує відповідні показники в країнах Європи у 20 (!) разів). При цьому близько 24% постраждалих помирають у лікарнях, а 76% – на догоспітальному етапі. За аналогічними показниками у розвинутих державах світу 72% постраждалих помирає саме в лікарні, і тільки 28% – на догоспітальному етапі. За оцінкою медиків, в Україні із 100 осіб, які померли на догоспітальному етапі, 20% летальних випадків пов'язані з отриманням травм, несумісних з життям, а інші 80% – з недостатньою системою організації надання медичної допомоги постраждалим безпосередньо в зоні НС та неефективністю здійснення заходів з медичної евакуації постраждалих до лікувальних закладів.
     Як бачимо – це справжня війна, яку ми спроможні і повинні зупинити. Надзвичайно актуальною є проблема своєчасності надання невідкладної домедичної допомоги постраждалим. Першочерговим завданням тут є якомога раніше її надання. Сучасною медичною наукою визначено концепцію так званої «золотої години», астрономічна година (60 хв.) з моменту отримання травми або ушкодження, протягом якого має бути надано максимальний обсяг медичної допомоги постраждалому, щоб врятувати його життя та здоров’я.
     Тобто, йдеться про необхідність забезпечення якнайшвидшого початку надання домедичної допомоги безпосередньо на місці аварії, але дотримуючись всіх протоколів з надання домедичної допомоги потерпілому. Досвід найбільш розвинених країн світу свідчить: для досягнення цього недостатньо сил і засобів державної системи охорони здоров'я. Широкого застосування тут набула практика залучення до вирішення зазначеної проблеми окремих категорій немедичних працівників шляхом запровадження навчання навичкам надання домедичної допомоги.

     Саме стан безпеки дорожнього руху на підприємствах та здійснення додаткових заходів щодо недопущення ДТП, травматизму та покращення дорожнього руху, навчання навичкам надання домедичної допомоги при ДТП, розгляд проекту якісної та сучасної аптечки для водіїв, яку запропонувала для впровадження Тамара Білько, впровадження кращих світових практик та міжнародного стандарту ISO39001:2012 «Системи менеджменту безпеки дорожнього руху, вимоги та настанови щодо застосування» були основними цілями наради. Неймовірно цікаві доповіді, дуже багато корисної інформації, чудова організація, корисні тренінги і як результат – ідеї для впровадження.

Іван Роговський

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook