Вчена рада НУБіП України розглянула якість підготовки на кафедрі тракторів, автомобілів та біоенергосистем

25 квітня 2018, 15:00
Навчальний корпус №3

25 квітня 2018 року відбулося засідання вченої ради університету. Центральним питанням порядку денного стала діяльність двох кафедр інженерних факультетів: тракторів, автомобілів та біоенергосистем і будівництва.

Перед початком засідання ректор Станіслав Ніколаєнко вручив нагороди найталановитішим студентам – переможцям наукових конкурсів та олімпіад і викладачам – переможцям змагань. Потому традиційно Станіслав Миколайович коротко проінформував про те, чим жив університет упродовж останнього місяця.

Завідувач кафедри тракторів, автомобілів та біоенергосистем Геннадій Голуб крізь призму досягнень його колективу поділився досвідом, як цього вдається досягнути. А мова йшла ось про що. Практично всі викладачі кафедри мають особистий коефіцієнт рейтингу 2 і більше. Постійним є їхнє підвищення кваліфікації. Виконання бюджетних тематик дає змогу поліпшувати матеріально-технічну базу лабораторій. Колектив долучається до участі і в міжнародних грантах. Кафедра за публікаційною активністю входить до десятки найкращих по університету за цим показником. До науки залучають активно і студентів. Дбають тут і про передові бази практичного навчання. До речі, випускники кафедри працевлаштовуються за фахом на кращих підприємствах. А ще кафедра виступає і сама площадкою для підвищення кваліфікації інженерних кадрів і вже готує агрегат, який, маємо сподівання, випускатиме Червона Зірка. Тож ці лише кілька пунктів уже свідчать про результативність роботи її колективу.

Ректор Станіслав Ніколаєнко підкреслив, що кафедрі потрібна візитівка, те, що підкреслюватиме її унікальність. А ще запитав доповідача, що потрібно для того, аби відвідуваність студентами занять була високою. Насамперед, треба, щоб лекції були цікаві, прозвучало у відповідь.

Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша відмітив багато позитиву, який мають обидві кафедри. Однак зупинився на кількох моментах, що потребують вирішення. Це визначення пріоритету в діяльності першої кафедри, змістивши акцент від біоенергетики. Також обом підрозділам слід звернути увагу на об’єктивну необхідність укрупнення дисциплін та осучаснення матеріально-технічної бази. І, звісно, взяти на озброєння основні п’ять завдань, визначених ректором у новому курсі університету.

Про перевірку окремих елементів освітнього процесу доповіла начальник навчального відділу Оксана Зазимко. За формальними ознаками кадрового складу колективу і обсягами навчального навантаження обидві кафедри відповідають вимогам чинного законодавства. Однак якщо колектив на чолі із завідувачем Геннадієм Голубом має високі рейтингові показники, то іншій кафедрі над цим треба працювати. Відвідані лекції, практичні і лабораторні заняття проведені в цілому на високому рівні. Однак веб сторінки кафедр, електронні навчальні курси – це те, що слід актуалізувати. Бажає бути кращим і методичне забезпечення дисциплін.

Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко зазначив, що кафедра тракторів, автомобілів та біоенергосистем за всіма критеріями є активною у плані провадження наукової діяльності.

Участь в обговоренні взяли також декан Оксана Тонха, професори Микола Стародуб, Іван Ковальчук. Свою точку зору висловили і декани факультетів, чиї кафедри сьогодні обговорювалися, – Зіновій Ружило і Ярослав Михайлович.

Підсумовуючи, ректор університету Станіслав Ніколаєнко зазначив, що кафедрі будівництва слід на перспективу обдумати про розширення до двох випускових кафедр. А взагалі обом колективам, які чимало мають позитивних результатів, слід не припиняти працювати із самовіддачею. Особлива увага має бути приділена стажуванню викладачів на виробництві з тим, аби давати студенту передові знання. Координуюча роль в цьому плані покладена на деканати факультетів.  

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook