Безпечний пікнік на свято: поради декана факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариси Баль-Прилипко

27 квітня 2018 року

     Гарний рецепт, якісна прожарка, вдалі соуси – все це, звичайно, дуже важливо. Але якщо не буде хорошого м'яса – шашлик навряд чи вийде карколомним. Тому, збираючись на пікнік, потрібно починати підготовку з покупки якісного м'яса.

     Не встиг ще факультет сам звикнути до нової, 10-ї, можна сказати «ювілейної» лабораторії, у якій щойно закінчився ремонт і оздоблювальні роботи, напередодні встановлене обладнання, як до нас уже завітали наші гарні друзі з телевізійного каналу 1+1. Поради у відеоматеріалі, як правильно вибрати свіже м’ясо, слухайте від постійного експерта програми Сніданок 1+1, декана факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, д.т.н., професора Лариси Баль-Прилипко.

 

  1. Найкраще брати охолоджене м’ясо. Парне м'ясо для шашлику не годиться (особливо яловичина), так як вийде жорстким. Його потрібно витримати деякий час, щоб м'язи розслабилися, а саме м’ясо «дозріло».
  2. Щоб відрізнити охолоджене м'ясо від замороженого і розмороженого, потрібно натиснути на нього пальцем: м'ясо повинно бути пружним. У розмороженого м'яса – більш інтенсивний колір, пухка консистенція, червоний м'ясний сік.
  3. М'ясо обов'язково треба понюхати. Запах ні в якому разі не повинен бути неприємним. Якщо хоча б трохи віє затхлістю, вогкістю, хімією, гниллю – від покупки треба відмовитися.
  4. Звертайте увагу на зовнішній вигляд м'яса: свіже охолоджене м'ясо – сухе, але при цьому глянсове, трохи поблискує, рівномірного кольору.
  5. Не потрібно брати темне м'ясо – швидше за все воно старе і годиться хіба що на суп.
  6. На дотик м'ясо не повинно бути вологим (якщо це так, то воно, швидше за все, шприцьоване водою та хімічними розчинами), липким, не повинно сочитися кров'ю.
  7. Перед покупкою обов'язково розгорніть охолоджене м'ясо (продавці часто укладають шматки, ховаючи жир і жили всередину). Якщо не хочете бруднити руки, добийтеся від продавця, щоб він показав м'ясо з усіх боків.
  8. Врахуйте, що м'ясо потім потрібно нарізати порційними шматками, тому найкраще купувати цілий шматок м'яса, і щоб з нього не звисали шматки жиру і жили.
  9. Заморожене м'ясо теж можна взяти, але воно трохи поступається за смаковими якостями охолодженого м'яса. Ні в якому разі не можна купувати повторно заморожене м'ясо.
  10. Щоб відрізнити правильно заморожене м'ясо від поганого, потрібно доторкнутися до м'яса і потримати палець кілька секунд: при нагріванні на замороженому м'ясі залишиться пляма темного кольору, а повторно заморожене м'ясо забарвлення не змінить.

ХАЙ СМАКУЄ ВАМ ШАШЛИК НА СВЯТО,
А СОНЕЧКО ДАРУЄ УСМІШКУ НА ОБЛИЧЧІ!

Владислав Сухенко,
завідувач кафедри стандартизації та
сертифікації с.-г. продукції

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook