У пошуку сучасних баз практик вивчаємо передовий досвід ягідного бізнесу України
Співробітники кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка часто відвідують передові господарства, намагаючись тримати руку на пульсі нових технологій у галузі. Нині особливого розвитку набуває вирощування так званих нішевих культур, плоди яких мають найвищу ціну на ринку. Це у першу чергу чорниця садова (лохина) та черешня. Фермерські господарства, новостворені кооперативи закладають щороку сотні гектарів цих культур, причому за новітніми суперінтенсивними технологіями. Навіть фаховому садівникові важко уявити насадження черешні, у якому дерева розміщені за схемою 4Х1м, а перший урожай плодів отримують вже на наступний рік після садіння.
Головний агроном Юрій Подгаєцький поділився планами щодо закладання нових інтенсивних насаджень
Молодий сад черешні у наступному році має дати перший врожай
Через травневі приморозки яблуня дала невеликий врожай, а от груша вціліла
Так виглядає інтенсивне насадження черешні
Чорниця американська (лохина) – одна з комерційно найпривабливіших культур
Саме такий сад ми побачили у підприємстві Artberry, що у Макарівському районі на Київщині. Для створення 1 га подібного насадження, крім 2,5 тисячі саджанців, кожен з яких коштує не менше 5 євро, потрібні величезні кошти на систему зрошення, шпалеру тощо. Інвестори йдуть на такі витрати, бо впевнені у їх швидкій окупності.
Обговорення проблем, що виникають при створенні плантацій лохини
В кооперативі Агровесна сворюється сучасний розсадник для вирощування оздоровленого садивного матеріалу ягідних культур
Відвідали також експозиційну ділянку агрофірми Розетта-Агро, де були приємно вражені як станом рослин, так і врожаєм груш і яблук. В кооперативі Агровесна побачили плантації ремонтантних сортів малини, суниці. Мали можливість ознайомитись з організацією праці на збиранні ягід, отримали відповіді на запитання щодо логістики і маркетингу. Однак в обох господарствах найбільше враження справили неозорі поля чорниці, перший врожай якої у підприємствах планують отримати вже в наступному році, а за 2-3 роки вийти на заплановану урожайність. На думку головного агронома Artberry Юрія Подгаєцького, експортний потенціал України в галузі ягідництва величезний. Низка підприємств вже пройшла міжнародну сертифікацію Global G.A.P., що дозволить їм виходити на світові ринки. Попит на гарних фахівців зараз великий, як ніколи. Агрофірми готові приймати студентів на виробничу практику, щоб відбирати серед них кращих з перспективою мати гідну роботу і відповідну зарплату.
Викладачі кафедри у насадженні малини
Завідувач кафедри Т.Є. Кондратенко оцінює урожайність ремонтантної малини
Під час збирання важливо зберегти якість ягід
Наталка Шевчук,
доцент кафедри
садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка