Навчальна практика студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК на передових підприємствах харчової та переробної промисловості

15 червня 2017 року
с. Мила, Київська область

Ось і минув перший рік навчання студентів І курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, однак навчання на цьому не закінчилось, адже на них очікує не менш цікава, складова навчального процесу – це проходження навчальної практики на сучасних підприємствах харчової та переробної промисловості м. Києва та Київської області.

Практичне навчання студентів є невід’ємною складовою частиною навчального процесу підготовки фахівців за освітнім ступенем „Бакалавр” спеціальності 181 «Харчові технології».

Під час проходження практики закладаються основи практичної діяльності, практичних вмінь, навичок і професійних якостей майбутнього фахівця харчової та переробної промисловостей.

За період навчання в університеті майбутній бакалавр проходить дві навчальних та одну виробничу практику. Всі практики відрізняються між собою метою, змістом та терміном їх проведення.

Практика проводиться на передових підприємствах харчової та переробної промисловості АПК після вивчення фундаментальних, загальноінженерних, соціально – економічних дисциплін.

Першим етапом практичного навчання студентів є навчальна практика.

Навчальна практика є першим етапом ознайомлення студентів з процесами переробки продовольчої сировини і отримання практичних навичок виконання окремих видів технологічних робіт на підприємствах харчової галузі. Вона проводиться з метою закріплення й розширення знань, вмінь і навичок отриманих студентами під час навчання; розвитку активних навичок застосування на практиці отриманих теоретичних знань; ознайомлення з технічними і економічними проблемами сучасних виробництв; оволодіння первинним професійним досвідом; вибору напрямку майбутньої професійної діяльності.

Мета навчальної практики – ознайомлення студентів з виробничою і господарською діяльністю підприємств харчової промисловості.

Для досягнення цієї мети студентам необхідно ознайомитися і вивчити асортимент продукції підприємств, види використовуємої сировини, з організацією і технологією виробництва основних видів продукції, організацією хіміко-технологічного контролю під час виробництва та контролю якості готової продукції і її реалізації.

Перебуваючи на виробництві студент повинен отримати загальне уявлення про особливості виконання технологічних процесів на підприємстві, пов'язати теоретичні знання, отримані під час вивчення циклу дисциплін професійної та практичної підготовки з практичною роботою у виробничих умовах.

Навчальна практика проводиться з поєднанням екскурсій, лабораторних випробувань продукції та роботи у виробничих умовах, що дозволяє розширити фахові знання пізнати та оволодіти деякими технологічними процесами та особливостями технологічних режимів, санітарно-гігієнічних виробничих вимог і навчитись оцінювати якісні показників продукції, що випускається підприємством.

Під час навчальної практики студенти вивчають виробництво харчових продуктів на підприємствах харчової та переробної промисловості м. Києва і Київської області, ознайомлюються із загальною характеристикою і структурою підприємств, асортиментом продукції та об'ємами виробництва, принциповими технологічними схемами основних процесів, показниками якості продукції та особливостями забезпечення підприємств сировиною та збуту готової продукції.

Одним із таких підприємств є підприємство «Чиста вода». Тому для студентів І курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК була проведена екскурсія саме на це підприємство. Воно розташоване в екологічно чистій зоні в с. Мила Київської області та є одним з перших компаній з доставки бутильованої води в м. Києві. Відповідно до міжнародних стандартів, свердловина знаходиться в закритій санітарній зоні, доступ до якої має тільки вузьке коло персоналу.

Перебуваючи на підприємстві, студенти та викладачі мали можливість, на власному досвіді, ознайомитись з основним технологічним процесом  виробництва чистої води, який складається з наступних операцій:

- обробка води із свердловини ультрафіолетом для знезараження;

- очистка через фільтри для видалення заліза, марганцю, сірководню та солей, що дають накип;

- подача на установку зворотного осмосу, де відбувається глибоке очищення на молекулярному рівні - затримуються різні забруднення, органічні, токсичні речовини, важкі метали, радіоактивні речовини, бактерії і віруси;

- мінералізація високоякісними харчовими мінералами виробництва Німеччини за допомогою надточних дозуючих пристроїв.

Весь процес очищення і розливу здійснюється автоматично, без ручного втручання. Мийка бутлів і розлив води відбуваються в герметично закритій машині, ймовірність попадання в воду сторонніх об'єктів і бактерій повністю виключена.

Після закінчення екскурсії, студенти мали можливість поспілкуватись з головним технологом, технологами, працівниками підприємства, поставити запитання, щодо правил організації виробничого процесу та контролю процесів виробництва для забезпечення якості та безпечності води. 

На підставі матеріалу, який був отриманий під час екскурсії на підприємстві «Чиста вода», студенти підготували звіт.

Керівники навчальної практики,
професор Віктора Л.В.
доцент Слободянюк Н.М.

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook