На лабораторних заняттях енергетиків вдало поєднуються і дослідництво, і навчання

13 жовтня 2016 року

     Відомо, що добрий фахівець – той, який вміє застосовувати знання на практиці. Тож в університеті надається особлива увага проведенню лабораторних занять. Бо саме у ході виконання лабораторних робіт студенти опановують такі необхідні у майбутній професійній діяльності вміння. Як вони проходять в ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, ми мали змогу побачити під час заняття з електромагнітної обробки сільськогосподарських культур. 

     Магістри-дослідники і виробничники під керівництвом доцента кафедри електроприводу та електротехнологій Віталія Савченка вчаться обробляти насіння сільськогосподарських культур за допомогою електротехнічного комплексу. Зазначена установка – це результат наукового пошуку і авторська розробка Віталія Савченка. Її ефективність доведена експериментальним дослідженням. Передпосівна обробка насіння за допомогою цього комплексу поліпшує якість та урожайність на 18-20%. Крім того, магнітне поле позитивно впливає на зниження захворюваності рослин, вмісту нітратів та підвищує стійкість до шкідників.

     Разом із тим, енергетичний вплив установки невеликий, а тому не несе ніякої шкоди, запевняють її розробники. Ще однією перевагою комплексу є його низькі ресурсні затрати та універсальність, тобто можлива обробка насіння різних культур: і картоплі, і зернових. Все, що потрібно, – включити прилад у розетку, засипати насіннєвий матеріал, обробити, а далі – висадити. Тож власне з перебігом усього технологічного процесу і знайомилися магістри. Крім цього, вони визначали під керівництвом доцента тієї ж кафедри Олександра Синявського ефект магнітної обробки. Студенти обробляли воду і розчини мінеральних добрив задля підвищення урожайності сільськогосподарських культур. 

     Передові знання і вміння, отримані в цій аудиторії, неодмінно будуть затребуваними вже незабаром, за два місяці – саме тоді магістранти отримають дипломи і працюватимуть за фахом. Знадобляться вони і під час написання кандидатської дисертації, переконаний Анатолій Москаленко, який планує вступати до аспірантури.

Ольга Наконечна
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook