Зацікавлюємо майбутніх абітурієнтів: співробітники ННІ лісового і садово-паркового господарства організували екскурсію до лісового заказника

28 травня 2016 року

     Сонячний день 20 травня 2016 року дозволив гуртківцям шкільного лісництва «Зелена хвиля» Ірпінського еколого-технічного центру творчості школярів та молоді разом зі своїми наставниками та асистентом кафедри лісової меліорації і ОЛАЛ НУБіП України Г.О. Лобченко відвідати надзвичайно цікавий об’єкт на території Ірпінського лісництва ДП «Київське лісове господарство» – лісовий заказник «Жуків хутір».

    

     «Жуків хутір», загальна площа якого 625,5 га, цікавий тим, що призначений для збереження цінних високо бонітетних 100-150-річних сосново-дубових насаджень. На території заказника у рослинному покриві трапляються представники Червоної книги України, а також велику цінність мають малі річки-притоки р. Ірпінь та евтрофні болота.
     Допитливі школярі вивчали місцеві ландшафти, спустилися на дно балки, де б’є джерело із прохолодною і на диво смачною водою, познайомилися із новими для них поняттями та лісівничо-таксаційними приладами – мірною вилкою та висотоміром.

    

     Пригадали та узагальнили знання щодо багатофункціональності лісових насаджень – виділення ними кисню, продукування деревини, місця проживання тварин, захист від несприятливих явищ тощо. Для більшого розуміння ролі лісу у боротьбі з ерозією ґрунту поставили порівняльний меліоративний дослід щодо водопроникності ґрунту у насадженні та на антропогенно порушених територіях, дослідили лісову підстилку, виміряли щільність ґрунту, візуально оцінили функцію лісових насаджень із закріплення коренями ґрунту на схилах. Під час маршруту уважні школярі помітили і багато представників ліхенофлори, чия присутність свідчить про чистоту навколишнього середовища заказника порівняно із міськими територіями. І звісно все нове, незвичне й яскраве привертало увагу на своєму шляху. Правду кажуть – краще один раз побачити, ніж сім разів почути!

    

     А ще – пограли в інтелектуально-розважальні ігри і загадали бажання біля могутнього 150-річного велетня-дуба. Щиро вдячні природі за чудову погоду, учням – за допитливість та увагу, а Анастасії Тихій – ще й за чудові фото!

Василь Юхновський,
завідувач кафедри лісової меліорації і ОЛАЛ

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook