На позачерговій вченій раді затвердили план реалізації програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива-2020» на 2016 рік

2 грудня 2015 року

     2 грудня під головування ректора Станіслава Ніколаєнка пройшло позачергове засідання вченої ради.

     З інформацією про виконання програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива-2020» виступив проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. У 2015 році вона здійснювалася за 10 напрямами і включала 67 завдань, 57 з яких виконано, 5 – виконано частково, 2 – відмінено, а 3 – перенесено на 2016 рік.

     Так, серед частково виконаних Сергій Кваша назвав підвищення якості рекламної продукції університету, участь у веб-конференціях, розроблення логотипів, виготовлення сувенірної продукції та атрибутики, інтенсивніше залучення студентів до різноманітних програм. Планується продовжувати ректорський і деканський контроль знань, соціологічні опитування, святкування Дня університету, посилювати особисту відповідальність керівників стосовно використання коштів. Повний звіт про виконання плану реалізації програми у 2015 році буде опублікований на офіційному сайті.

    

     На 2016 рік на реалізацію програми «Голосіївська ініціатива-2020» заплановано 97 основних завдань. Серед них Сергій Кваша виділив активізацію роботи підготовчого відділення і залучення студентів-іноземців, забезпечення факультативного вивчення китайської мови, забезпечення участі науковців НУБіП у міжнародних програмах і грантах тощо. Вчена рада затвердила план реалізації «Голосіївської ініціативи – 2020» на 2016 рік.
     Також було підтримане рішення навчально-методичної ради щодо рекомендації до друку навчальних посібників і підручників.

     Відповідальний секретар приймальної комісії Віктор Шевчук поінформував про Положення про приймальну комісію. Так, склад комісії має бути сформований і затверджений ректором до кінця року. Склад відбіркових комісій, екзаменаційних і апеляційних повинен бути затверджений до 1 березня. Причому, всі вони мають бути оновлені, порівняно з минулим роком, не менше як на половину. Ще одне зауваження: у відокремлених підрозділах повинні працювати лише приймальні комісії.

     Про удосконалення рейтингової оцінки діяльності НПП доповів перший проректор Ігор Ібатуллін. Питання дуже актуальне і дискусії, які з цього приводу ведуться в колективі, вимагають деякого роз’яснення. Наш університет - неординарний, його (в числі всього 3 (!) в Україні) фінансують в плані оплати праці з коефіцієнтом до двох. На сьогодні середній показник рейтингу кафедр складає 1,64 (станом на 31.12.2014), у зв’язку з чим університет профінансували на 2015 рік з коефіцієнтом 1,7. Цю норму вже намагалися відмінити, і лише великими зусиллями ректора вдалося її відстояти. Але й вимоги до НУБіП, відповідно, на порядок вищі, ніж до інших вишів.
     Ігор Ібатуллін офіційно заявив: ніхто з проректорів, деканів, директорів, а тим паче ректор за півтора роки премій не отримували! Частина грошей дійсно пішла на преміювання, але низькооплачуваних категорій працівників.

     Крім того, сказати, що показники підібрані не об’єктивно, було б неправильно. Адже до складу рейтингової комісії входять представники всіх факультетів і ННІ. Тому перший проректор запропонував зберегти цього року рейтинг в такому вигляді, як він є, але за мінімальний базовий коефіцієнт прийняти 1,3. А також створити до 20 грудня нову рейтингову комісію, і доручити їй опрацювати і врахувати всі недоліки і зауваження.

     Декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Микола Доля зауважив, що слід захистити молодих науковців, і тут коефіцієнт 1,3 дуже допоможе. А на місцях слід чітко поставити питання пошуку позабюджетного фінансування.

     Станіслав Ніколаєнко нагадав членам вченої ради, що в січні цього року університет взагалі не мав фонду заробітної плати, і розраховував на коефіцієнт 1. В результаті великих зусиль, шляхом корекції фонду, яку довелося робити тричі (!), отримали показник 1,7. Звісно, теоретично ми могли б і відмовитися від рейтингу. Але 60 відсотків колективу до нього ставляться позитивно. Крім того, це додаткове стимулювання роботи. А НУБіП поставив за мету увійти до п’ятірки кращих університетів країни. Та й статус дослідницького потрібно повсякчас підтверджувати своїми здобутками.

     Ректор запевнив, що керівництво і надалі відстоюватимемо інтереси колективу. І зробить все залежне, і навіть незалежне, аби зберегти рівень зарплат.

     Завідувач кафедри менеджменту ім. проф. Й.С. Завадського Василь Горьовий запропонував, щоб у переважній більшості членами рейтингової комісії були все ж науково-педагогічні працівники.

     Станіслав Ніколаєнко відзначив доцільність такої пропозиції та закликав дискутувати, але робити це чесно та відкрито!

    Ігор Ібатуллін звернув увагу також на те, що Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою визначено галузі знань. І зазначив, що поділ вкрай невдалий і колектив університету має сформувати з цього приводу свої пропозиції та підготувати відповідні листи стосовно збереження окремих спеціальностей.

     На завершення, Станіслав Ніколаєнко закликав уважно і організовано провести зимову сесію. А час з 1 січня по 9 лютого використати для навчання, проведення звітів тощо.
     Ректор разом з начальником планово-фінансового відділу Наталією Дробот і проректором з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадимом Ткачуком інтенсивно працюватимуть по бюджету. Поки що ж під час спілкування з народними депутатами тенденція виглядає так: бюджет гуманітарної сфери сподіваються втримати на тому ж рівні, з врахуванням підвищення зарплат.

     На окремий контроль слід взяти питання профорієнтації. Адже останній «День відкритих дверей» показав, що на деяких факультетах ця робота ведеться не на належному рівні. А вона ж напряму пов’язана зі збереженням робочих місць. Тому ректор наголосив: працюймо, бо конкуренція величезна!

    

Ірина Білоус
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook