Микола Томенко: найкраща Конституція – та, яку знають, шанують і виконують

1 грудня 2015 року

     1 грудня в університет завітав неодноразовий і шанований гість, якого представив ректор університету Станіслав Ніколаєнко: голова наглядової ради НУБіП, громадський і політичний діяч, народний депутат України, доктор політичних наук Микола Томенко

     24 роки тому цей день став знаковим для нашої держави: тоді більше ніж 90% українців висловилися за державний суверенітет України. Прикро, але чомусь 1 грудня згадують лише в контексті Міжнародного дня боротьби з ВІЛ/СНІДом. На переконання Миколи Володимировича, День Незалежності має припадати не на 24 серпня, як прийнято сьогодні вважати, а саме на 1 грудня. Про те, чому, гість розповів під час лекцій студентам і викладачам факультетів гуманітарно-педагогічного, ветеринарної медицини і харчових технологій, якості та безпеки продукції АПК.

    

     Акт про незалежність, зазначив Микола Томенко, безперечно, важливий, але його підтвердив саме Всеукраїнський референдум. До речі, найменше ідею незалежності підтримали мешканці Севастополя і Криму. Проте бар’єр у п’ятдесят відсотків був подоланий. Але наша велика помилка в тому, що за 24 роки незалежності ми не змогли зробити АР Крим проукраїнською. За словами лектора, таких високих показників на референдумі вдалося досягти тому, що вдало були поєднані дві ідеї - соціальна і національна. Такий собі компроміс прихильників соціального тренду на Сході і національного на Заході дав нам більше 90%. І це потрібно пам’ятати.

    

      Далі мова йшла про Основний закон країни – Конституцію, яка тоді була формою визначення певної стратегії. Лише через неї можна було презентувати суспільству і світові, що дає держава Україна своїм громадянам.
     Микола Володимирович звернувся до етапів державотворення. Розпочав із часів Київської Русі – на той час могутньої європейської держави. Ми першими відмовилися від кровної помсти і використовували те, що пізніше назвуть суспільними договорами. Згадав він і про заповіт прихильникам християнства, освіченості – «Учення Володимира Мономаха».

    

     Ще одна дата, на якій зупинився гість, – 860 рік. Можна вважати його початком нашої державності. Адже тоді, як згадується у кількох історичних джерелах, київський князь підписав з Константинополем документ, що врегульовував важливі державні питання. З точки зору міжнародного права це підтверджує державність.

    

     Ще одним етапом на шляху державотворення, на якому закцентував увагу Микола Томенко, була козацька держава та постаті, які її творили. Це і гетьман Богдан Хмельницький, ідеолог європейської інтеграції Іван Виговський, один з найвидатніших воєначальників Середньовічної Європи князь Костянтин Острозький, ідеолог Української державності Іван Мазепа, який, до речі, не зумів реалізувати проект, бо недооцінив саме соціальну ідею.

    

     Лектор зазначив, що з ініціативи апологетів Російської імперії наші літописи суттєво редагувалися. Через це довгий час побутувала думка, що гетьман Хмельницький весь час намагався приєднатися до Росії. І таких прикрих прикладів ще багато.
     Мова йшла і про першу Конституцію Української державиКонституцію Пилипа Орлика 1710 року. Цей документ, окрім іншого, розкривав переконливі аргументи, що така держава з’явилася невипадково і має існувати.
    Своєрідною конституцією, продовжив Микола Томенко, були твори Шевченка і його послідовників, членів Кирило-Мефодіївського товариства. Згадав гість також основоположні принципи, про які йдеться у «Книзі буття українського народу» Миколи Костомарова, – християнські цінності, соціальна рівність та конфедерація слов’ян. Так, українців завше вирізняли їхні набожність, шана до батьків та сімейні цінності.

     Говорячи про спроби побудувати Українську державу на початку минулого століття, Микола Володимирович зупинився на періодах Михайла Грушевського, Івана Скоропадського та Симона Петлюри.   

     То чому ж не вдалося зберегти державу? Не мали ні фінансових, ні політичних потуг. А потім лектор зосередив свою увагу на радянській добі.
     Перша ж повноцінна Конституція була ухвалена 28 червня 1996 року. Хоча, як зізнався гість, він є прихильником іншої –тієї, що побачила світ 5 квітня 1710 року. Микола Томенко коротко проаналізував Основний закон, за яким ми нині живемо, і пропозиції змін до нього, які зараз розглядаються парламентом. Але, на його думку, найкраща Конституція – це та, яку знають, шанують і виконують. А для цього слід дотримуватися трьох легітимностей – правової, суспільної і політичної.

     Гість також зазначив, що зимовий грудень в парламенті буде жарким. І пов’язане це з питанням державного бюджету. Він запевнив, що зробить все залежне, аби гуманітарно-освітня складова у ньому не потерпіла.
     Парламентарій представив увазі студентів і викладачів запропоновані ним законопроекти – як ті, що вже прийняті, так і ті, що перебувають у стадії розгляду. І стосуються вони екологічної, економічної і енергетичної безпеки. Він прихильник того, щоб України була не сировинним придатком, а країною–виробником. Щоб рухалися вперед через посилення власної економіки і поліпшення рівня життя власних громадян. Бо спочатку ліквідовується бідність, а вже потім з’являється демократія.

Ольга Наконечна,
Валентин Обрамбальський


 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook