Бджільництво України – галузь з багатою історією та великим потенціалом

24 вересня 2015 року

     24 вересня на факультеті тваринництва і водних біоресурсів відбулося урочисте відкриття міжнародної науково-практичної конференції «Біологічно активні продукти бджільництва: актуальні питання одержання, переробки, використання». Взяти в ній участь виявили бажання близько дев’яноста науковців, молодих вчених із вишів різних регіонів України, науково-дослідних установ, бджолярів та медоварів.

     Почесну президію представив модератор конференції професор Валерій Броварський. Її склали перший проректор Ігор Ібатуллін, директор Інституту охорони біорізноманіття та біологічної безпеки Словацького аграрного університету в м. Нітра Ян Бріндза, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський, директор Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України Наталя Заіменко, начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко.

     Вітаючи учасників конференції від імені ректора університету Станіслава Ніколаєнка та всього колективу, Ігор Ібатуллін акцентував увагу на цінності бджолиної продукції та перспективах розвитку галузі в цілому. А що потенціал у країні є, підтверджує той факт, що Україна – найбільший виробник меду в Європі і четверта за цим показником у світі. Експорт, за словами першого проректора, протягом останніх років зріс утричі. Однак і в цій галузі не обходиться без проблем. Їх вирішення потребує наукового втручання, зазначив Ігор Ілліч. Власне це і стало предметом обговорення сьогоднішнього зібрання.

    

     Привітав учасників конференції від імені міністра і всього міністерства Ярослав Краснопольський. Він, до речі, – випускник кафедри бджільництва, а тому із трепетом пригадав роки навчання на кафедрі, яка як і галузь в цілому має багатющу історію. Враховуючи різноманіття нашої природи, варто нарощувати об’єми виробництва бджолиної продукції, зазначив гість. Хотілося б, аби цю продукцію знали і в інших країнах. Тим паче, сьогодні є можливість обміну досвідом з європейськими колегами.

    

     На адресу учасників конференції надійшли також вітання від ректора Словацького аграрного університету в м. Нітра Петра Бєліка, які озвучив Ян Бріндза. Він наголосив, що бджільництво – потрібна і не менш цікава справа для людства та подякував кафедрі бджільництва за плідну співпрацю з університетом, яка триває вже десяток років. Від ректора свого вишу гість вручив Ігорю Ібатулліну сертифікат для НУБіП України, подяки Олексію Лосєву, Валерію Броварському і Леонорі Адамчук.

    

     Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко підняв питання ролі науки у вирішенні проблем загибелі бджолиних сімей, створення оптимальних умов для їхнього існування. А Наталя Заіменко, вітаючи кафедру бджільництва з 70-річним ювілеєм (на сьогодні – кафедра конярстваі бджільництва), акцентувала на тому, що саме бджоли збільшують різноманіття рослин. Директор ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича» Сергій Бугера підкреслив значущість освіти і науки у розвитку галузі бджільництва. До вітань приєдналися також президент ГО «Гільдія медоварів України» Василь Барабаш – ініціатор тематичної виставки в рамках конференції, президент Спілки пасічників України Леонід Веред, головний редактор журналу «Український пасічник» Микола Осташевський та інші.

    

     За результатами громадської, наукової та виробничої діяльності у 2015 році, спрямованої на розвиток бджільництва, учасникам та гостям конференції вручили дипломи. Ним нагороджений Ян Бріндза. У номінації «Дослідження якості продукції бджільництва» відзначений науково-дослідний відділ моніторингу якості продукції УЛЯБП АПК. Кращим аматором-дослідником у бджільництві в 2015-му став Валерій Семенюк, кращим виробником – ТМ «Медок», кращим виробником питних медів – ГО «Гільдія Медоварів України». За активну участь в організації і проведенні конференції дипломом нагороджений Валерій Мартиновський, за наукові дослідження у бджільництві – Іван Григорчук та ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича».

     Потому на двох пленарних засіданнях науковці обговорили роль знань і пасічницької освіти в забезпеченні відтворення та використання біоресурсів бджільництва, інноваційні технології в галузі, її сучасний стан та актуальні проблеми. А вже завтра відбудеться круглий стіл «Перспективи та інновації у бджільництві» та підбиття підсумків конференції.

 


Ольга Наконечна

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook