Рентабельне ведення господарства, поліпшення дослідницької діяльності та студентських практик в навчально-дослідних господарствах – у полі зору ректорату

10 січня 2024 року
  10 січня 2024 року свої звіти та плани діяльності на поточний рік представили на співбесіді з ректором Станіславом Ніколаєнком керівники навчально-дослідних господарств.

 

  Директор Боярської лісової дослідної станції Анатолій Карпук розпочав з нетипових для господарства заходах – проведенні профорієнтаційних заходів для школярів, роботі на базі станції гуртка юного лісівника, облаштування укриття для студентів, які проходять практику, низці науково-дослідних роботах, які провадяться на її базі. Активною була господарська діяльність, суттєво оновлена матеріальна база, створені комплекси по заготівлі і виробництва насіння. Постійно виконувався моніторинг пожежної безпеки і у разі виявлення місця займання здійснювалися належні заходи. Протягом року колектив станції допомагав Збройним Силам України, долучався до волонтерських проєктів. У планах реалізація міжнародних проєктів щодо відновлення українського лісівництва, розвиток співпраці з ФАО, поглиблення наукової діяльності з ННІ лісового і садово-паркового господарства. Готується потужний науковий проєкт у галузі сталого лісокористування, який торкається п’яти напрямів діяльності. У 2024 році продовжиться робота по створенню повного циклу виробництва лісового садивного матеріалу. Минулого року господарство мало стабільну фінансову ситуацію, кошторис на рік поточний передбачає збереження цього статусу. Проректор з наукової та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк закцентував на особливостях проведення цьогорічних практик. Заступник директора Олександр Мельник проінформував, що для безпечного і ефективного проведення практик були розроблені графіки, згідно з якими студенти ННІ лісового і садово-паркового господарства та факультету землевпорядкування не перебували постійно на території, відвідували необхідні ділянки та об’єкти. Піднімалося питання розширення співпраці, зокрема в дослідництві, з іншими факультетами та ННІ – захисту рослин, біотехнологій та екології, інформаційних технологій, неперервної освіти і туризму тощо. Обговорювався стан оформлення земель-лісів, які переходять до університету на заміну виділеним під Національне військове меморіальне кладовище. Резюмуючи, ректор Станіслав Ніколаєнко відзначив високу організацію виробничої, наукової, освітньої діяльності станції, побажав колективу успіхів і запевнив у сприянні з боку ректорату.

  Директор навчально-дослідного господарства «Великоснітинське імені О.В. Музиченка» Микола Журавель доповів про реалізацію плану діяльності на 2023 рік та завдання на рік поточний. Виробнича діяльність проведена на належному рівні, господарство беззбиткове. На його базі проводять свої наукові дослідження вчені агробіологічного факультету, проходять практику студенти-агрономи та майбутні інженери. Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко звернув увагу на стан полезахисних насаджень і необхідність налагодження співпраці з лісівниками у їхньому впорядкуванні. Проректор Вадим Кондратюк закцентував на потребі наукового супроводу з боку науково-педагогічних працівників окрім факультетів агробіологічного та механіко-технологічного, факультетів захисту рослин, біотехнологій та екології, інформаційних технологій, аграрного менеджменту. Декан механіко-технологічного факультету Вячеслав Братішко закцентував на реалізації проєкту облаштування Дому механізатора – хоч і повільно, потре є суттєві зрушення і цього року за допомогою роботодавців ця робота завершиться. Також за співпраці з факультетом та роботодавцями поновлюється техніка. Підсумовуючи, ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив, що в умовах воєнного стану господарство виконувало свої функції, разом з тим вимогою часу є збільшення рентабельності діяльності, поглиблення переробки продукції, орієнтація на прибуток у виробничій діяльності, робота з нішевими культурами, запровадження підтримки молодих спеціалістів.

 

  Директор Агрономічної дослідної станції Юрій Росамаха доповів про стан справ в господарстві та перспективи діяльності в 2024 році. На базі станції виконувалися три наукові проєкти за державні кошти та 17 ініціативних досліджень науковців агробіологічного факультету. В повному обсязі проведені навчальні та виробничі практики для студентів. У виробничій діяльності одним з головним показників є те, що при зниженні ціни на зерно, виручка від його реалізації у перерахунку на гектар не зменшилася. На сьогодні господарство забезпечене ресурсом, фінансами для проведення весняних польових робіт. Збільшене поголів’я великої рогатої худоби. Серед планів – залучення студентів до технологічних циклів, реалізація проекту з насінництва. Комісією зверталася увага на необхідність поглибленої переробки сировини – в планах відновити олійницю, запровадити органічне виробництво, підготовку звітів зі сталого розвитку за прикладом великих агрохолдингів, спільно з викладачами агробіологічного факультету внести зміни до навчальних програм дисциплін з урахуванням Європейського зеленого курсу.

  

  Особливу увагу було приділено навчально-дослідному господарству «Ворзель». Директор Валерій Дмитренко закцентував на поточній ситуації. Господарство найбільше постраждало від російської окупації Київщини, частина земель, близько 60 гектарів, ще перебуває в черзі на розмінування, власними силами працівники відновили дахи, що були пошкоджені під час обстрілів. Разом з тим, в 2023 році господарство провадило господарську діяльність, що дає можливість говорити про поступове його відновлення. Зокрема, вже частково відновлена та відремонтована техніка. У планах – залучення студентів на практику, запровадження співпраці з бізнесом, продовжити виробничу діяльність з метою стабілізації фінансової ситуації в господарстві, проаналізувати можливість відновлення тваринництва.

 

  Спільним для всіх господарств є завдання вирощування та реалізація продукції для співробітників та студентів університету – овочевої групи, плодів садів, посадкового матеріалу декоративних дерев тощо.

Пресслужба
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook